Közélet

Porig égeti az ukrán hadsereget Fajk Emese, ha nem kapja meg, amit akar

A magyar származású szélhámosnő, Fajk Emese ismét botrányba keveredett az ukrán idegenlégióban. Még áprilisban csatlakozott az ukrán sereghez, hogy az orosz megszállók ellen harcoljon. Akkor megvádolták 2,5 millió dollárnyi pénz és ellátmány elsikkasztásával, most pedig kiszivárgott hangfelvételekből kiderült, hogy zsarolni próbál egy ukrán tábornokot. Fajk azzal fenyegetőzik, hogy „porig égeti” az ukrán hadsereget.

Ahogy arról írtunk korábban, a magyar származású Fajk Emese nem ma kezdte a szélhámosszakmát. A nemzetközi sajtóba akkor került be, amikor Ausztráliában, egy tévéműsorban, egy aukción sikeresen megszerzett egy házat, de miután kiderült, hogy hamisított banki papírokkal próbálta bizonyítani, hogy átutalta a kért összeget, elmenekült az országból. Később a Portugáliához tartozó Madeira szigetén bukkant fel, ahol egy ingatlanost és akkori barátját is hasonló módszerrel verte át. Legutóbb Ukrajnában tűnt fel, amikor beállt áprilisban a hadseregbe mint a nemzetközi légió egyik fordítója, Az éhezők viadala című filmekből ismert Mockingjay, azaz Fecsegő Poszáta fedőnéven.Fajk Emese az ukrán idegenlégió tagjaként egy AR-15-ös géppuskával pózol.

Emese Fajk
Fotó: A Current Affair Youtube

Tavaly októberben azzal vádolták meg Fajkot, hogy elsikkasztott 2,5 millió dollárnyi ellátmányt és pénzt. A nőt az ukránok azzal bízták meg, hogy a külföldről érkező adományokat kezelje és irányítsa a frontra, ám a gyanú szerint Fajk külföldi számlákra küldött amit csak tudott. Ekkor felmerült a gyanú, hogy valójában orosz kém, aki az ukránoknak szánt felszerelést orosz kézre juttatja, majd mikor egyre szorult körülötte a hurok, az eltűnt ellátmány egy része, többek között fontos gyógyszerek is előkerültek.

Állítólag Fajk úgy úszta meg az Ukrajnán belüli felelősségrevonást, hogy megzsarolta az ukrán hadsereg egy magas rangú tisztjét, hogy védje meg, különben kényes információkat fog nyilvánosságra hozni az ukránokról – erről a Daily Mail írt. Egy titokban rögzített hangfelvételen Fajk azzal dicsekszik, hogy Andrij Ordinovics tábornokot zsarolja, így nem érhetnek hozzá.

Mint kiderült, dezertálás miatt ki akartak toloncolni, és parancsot adtak a szerződésem felbontására. Az egyetlen szerencsém az volt, hogy még ez előtt beszéltem Zeusszal (Andrij Ordinovics tábornok állítólagos kódneve), így nem érhettek hozzám. Megmondtam Zeusznak, hogy ha nem folytathatom, amit elkezdtem, akkor nyilvánosságra fogok hozni mindent, amit tudok 

– ez hallható Fajk Emesétől a felvételen.

A felvételen az is hallatszik, hogy egy másik nő megkérdezi Fajktól, miként tudja zsarolni a sereget. Erre úgy reagál, hogy ő mindent tud, és Ordinovics szemébe mondta, hogy ha nem védi meg, akkor kitálal mindenről.

Úgy érted, olyan dolgokat tudsz, amelyek terhelők lennének az ukrán seregre? 

– kérdezte a másik nő a felvételen, mire Fajk helyeslően reagált.

Fajk Emese a felvételen azzal is fenyegetőzik, hogy képes súlyos károkat okozni az ukrán seregnek. 

Zeusz személyesen nem érintett, de tudja, hogy ha elkezdek beszélni arról, amit tudok, és elmondom, amit a hadseregben láttam, az porig égeti az ukrán sereget 

– fenyegetőzött Fajk. 

A korrupció, a külföldi adományok eltűnése, az, ahogyan a külföldiekkel bánnak… Ha ezekről elkezdek beszélni, akkor az ukrán hadsereg szétesik

– folytatta a híres szélhámosnő.

Emese most már…

Fajk elmondta azt is, hogy azt kérte Ordinovics tábornoktól, hogy helyezzék át az idegen légió 1. zászlóaljából a 4. zászlóaljhoz. Ez utóbbi egység elméletileg csak papíron létezik. Fajk értelemszerűen azért akar menekülni az 1. zászlóaljból, mivel ott folynak ellene a vizsgálatok. Hozzátette, hogy nincs veszítenivalója, és ezt azok is tudják, akiket megzsarolt, hogy az idegenlégióban maradhasson. A nővel szemben eközben az ukrán hírszerző ügynökség vizsgálódik.

A Daily Mail arról írt, hogy egy magas rangú ukrán tiszt a jelentésében arra figyelmeztet: 

Fajk fenyegetései nagyon veszélyesek, és ha nyilvánosságra kerülnek, az az oroszok propaganda győzelmét jelentené.

Fajk Emese az Instagram-csatornáján tagadta, hogy sikkasztott volna az ukrán hadseregtől. Állítása szerint ennek éppen az ellenkezője történt. Szerinte útjában állt azoknak, akik valóban meg akarták lopni a sereget, és ezért sározták be, de nem fogja hagyni magát.

 

Fajk Emese szélhámos zsarolás
Kapcsolódó cikkek