Felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal és súlyos testi sértés kísérletével vádolják azt a 16 éves fiút, aki január 25-én ellenállt a vele szemben intézkedő rendőrnek, majd egy kilenc centiméteres kést szúrt a lábszárába. Az eset Fejér vármegyében történt.

Budapest, 2022. március 14.Cégtábla a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épületén a főváros V. kerületében, a Belgrád rakpart 5. szám alatt. Az egykori bérház helyén 1960-ban emelt hétemeletes irodaházban itt működött az Állavédelmi Hatóság (ÁVH) kirendeltsége, a Budapesti Vasúti Rendőrkapitányság és az MTA Történelemtudományi Intézet is. Később 1996-ban itt volt a Nemzetbiztonsági Hivatal kirendeltsége
Fotó: Róka László / MTI

Egy férfi azzal kereste fel a rendőrséget, hogy 16 éves nevelt lánya már hétfő óta távol van otthonról, és úgy tudja, hogy a szintén 16 éves barátjánál lehet. A bejelentés ellenőrzésére egy rendőr érkezett a társasházhoz, ahol az egyenruhás a lépcsőházban találkozott is a fiatalokkal. A rendőr igazoltatni akarta őket, a fiú ekkor megpróbált elfutni a helyszínről, de a rendőr elkapta és a földre döntötte. A fiatalkorú fiú még ekkor is ellenszegült, többször megpróbálta megrúgni és ököllel megütni a rendőrt. 

Amikor megpróbálta megbilincselni, a fiú egy 9 centiméteres kést vett elő, és lábon szúrta a rendőrt. 

A szúrás nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott.

Rendőrgyilkosság: megtagadta a vallomást és panaszt tett a gyanúsított, egy ország gyászol – összefoglaló

Késsel sebesített meg három intézkedő rendőrt egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták, az elfogásról megrázó felvételt tettek közzé.

Végül a fiút egy a társasházban lakó, szolgálaton kívüli rendőr segítségével sikerült leállítani és őrizetbe venni. Gyanúsítottként kihallgatták, s a fiú tagadta, hogy valóban elkövette volna a bűncselekményeket. Kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják, ha a bíróság bűnösnek találja. 

Mivel 

fennáll a veszélye, hogy szabadlábra helyezése után megpróbálna elszökni vagy elrejtőzni, illetve az ismételt bűnelkövetés is valószínű, 

az ügyészség arra kérte a bíróságot, hogy rendelje el a fiú letartóztatását – közölte a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. Erről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója szombaton dönt.