Közélet

Rendőrgyilkosság: megtagadta a vallomást és panaszt tett a gyanúsított, egy ország gyászol – összefoglaló

Késsel sebesített meg három intézkedő rendőrt egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták, az elfogásról megrázó felvételt tettek közzé.

A több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett vallomást a kihallgatásán, sőt még panaszt is tett a gyanúsítás ellen – értesült a Magyar Nemzet. Csütörtökön a férfi megkéselt három intézkedő rendőrt a fővárosban, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót később elfogták. 

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az Újbudán megkéselt rendőr februárban lett volna 30 éves. 

Csütörtökön, az esti órákban érkezett bejelentés a rendőrséghez arról, hogy Budapest XI. kerületében – egy Lecke utcai társasházban – egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, és be akar jutni az ingatlanba.

A rendőrség megerősített létszámban érkezett a helyszínre, de a késes férfi nekiment a rendőröknek. Három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, majd elfogták.

Drog, alkohol szerepet játszhatott-e, vizsgálják

Elképzelhető, hogy a férfi elmeelborulást okozó drogot, kristályt fogyasztott. Mindenesetre nem befolyásolja számára kedvezően a büntetőeljárást, ha droghasználattól vált agresszív ámokfutóvá. Az orvosi vizsgálat egyébként a rendőrgyilkos droghasználatára és az alkoholvizsgálatra is kiterjed.

 Az RTL birtokába került felvételen látszik, ahogy a rendőrök rálőnek a menekülni próbáló támadóra: 

 

Mélyen meg vagyunk rendülve, nemcsak mi budapesti rendőrök, hanem az egész ország rendőrsége. 

„Ma hajnalban elveszítettük kollégánkat, társunkat, barátunkat. Baumann Péter mindössze 29 éves volt. A fájdalom, a döbbenet leírhatatlan” – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a Facebook-oldalán.  A rendőrség tájékoztatása szerint a rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken pedig gyászszalaggal tisztelegnek fiatalon elhunyt kollégájuk előtt.  

A rendőrök keresete az átlagnál alacsonyabb

Az eset ismét rávilágított arra, hogy milyen veszélyes szakmájuk van a rendőröknek, ezért kérdés, hogy mekkora összegért kockáztatják életüket az emberek védelméért. A Független Rendőr Szakszervezet hivatalos honlapján december elején jelent meg egy beszámoló arról, hogy a rendvédelmi dolgozók 2023-ban nem számíthatnak béremelésre

Rendőrgyilkosság: átlag alatti bérért kockáztatják életüket a zsaruk

Az egyik legnagyobb követői bázissal rendelkező civil szervezet szerint sok rendőr kénytelen másodállást vállalni, mert a fizetéséből nem tud megélni. A kormány eközben tavaly több mint 140 milliárd forintot költött bérrendezésre és fegyverpénzre, idén azonban a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé az újabb emelést.

Rendőrgyilkosság: hősi halottá nyilvánították az elhunyt rendőrt

A magyar Belügyminisztérium Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert hősi halottá nyilvánította, és soron kívül előléptette rendőr főhadnaggyá.

Hazánkban a gyilkosság, különösen a rendőrgyilkosság messze nem mindennapos esemény, ezért is olyan megrázó Baumann Péter főtörzsőrmester halála. Vannak országok, ahol mindennapos a gyász.

Még a világ egyik legbiztonságosabb országában is mindent felforgatott egy késes rendőrgyilkosság. Tajvanon a mai napig nem teljesen egyértelmű, mikor használhatnak fegyvert a rendőrök, ám a tavalyi bűntény felnyitotta a döntéshozók szemét, hogy valamit tenniük kell az egyenruhások védelmében.

 

rendőrgyilkosság rendőrség késelés bűnügy
Kapcsolódó cikkek