Egy Kőbányai úti munkásszállón él és a fürdőszoba nélküli szobáért napi 15 ezer forintot fizet Beat. A Fekete Vonat egyik sztárja csak erre 800 ezer forintot költött el az elmúlt hetekben, miközben várandós lányát is támogatta, és megpróbálta betömni az elmúlt években keletkezett költségvetési lyukakat abból a pénzből, amelyet előlegként vett fel a Papp László Budapest Sportarénában tartott, gazdasági értelemben kudarcba fulladt koncert előtt. Korábban szobafestőként havi 150 ezer forintot keresett.

Fekete Vonat
Beat (jobbra) most először nyit bankszámlát.
Fotó: Fekete Vonat

Beat a Borsnak azt mondta, harmincéves karrierje alatt ez a második alkalom, hogy nem kapja meg a pénzét, 1999-ben 5 millió forintot nem fizettek ki neki. Úgy döntött, februártól online koncerteket ad, mert az „olyan bevétel, amit nem nyúl le sem zenésztárs, sem menedzser végre”. A Blikknek azt mondta, másfél hónapon keresztül, részletekben kapott 3,7 millió forintot az Aréna-koncert előtt, és azt a meghökkentő titkot is elárulta, hogy a projekt érdekében bankszámlát kell nyitnia – eddig ugyanis nem rendelkezett ilyennel.

Annyira soha nem volt rá szükségem, máshogy is megkaphatja az ember a fizetését

– mondta Beat. Ebből a szempontból a legjobbkor hozta meg ezt a döntést, hiszen lapunk összeállításából kiderül, több tízezer forintos jóváírást ajánló számlanyitási akcióval kezdte az évet számos hazai bank is. A kedvezményekért cserébe azonban legalább egy-két évnyi hűséget is kérnek a pénzügyi szolgáltatók.

fekete vonat koncert
A 10 ezer nézőből nagyjából 7 ezren vásároltak belépőt a Fekete Vonat koncertjére, a többiek ingyen mehettek be, tiszteletjeggyel.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Egyébként a Fekete Vonat-botrány után sem állt meg az élet, egymás után rendeznek nagy koncerteket az Arénában, a jegyvásárlók számán pedig az látszik, hogy a magyar közönség szívesen vesz belépőt a hazai sztárok előadására – Rúzsa Magdinak, Azahriahnak és Zoránnak sikerült, ami Beatnek, L.L. Juniornak és Fatimának nem. Bár a Fekete Vonat koncertjének gazdasági kudarcát a szervező a világjárvánnyal, a TAO-támogatások eltűnésével és a gazdasági válsággal indokolta, a Világgazdaság névvel és név nélkül nyilatkozó forrásai egyáltalán nem támasztották alá ezeket az érveket.