Megtörtént az első robottal végzett fül-orr-gégészeti beavatkozás az országban elsőként, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) – írja a Bama

Dr. Papp András, a KK Robotsebészeti Munkacsoport vezetője elmondta, hogy ezáltal teljessé vált az ország legkomplexebb robotsebészeti programja. A cikk szerint 

Magyarországon elsőként női konzolsebész, dr. Somogyvári Krisztina fül-orr-gégész, klinikai onkológus szakorvos hajthatta végre az operációkat. Egy komoly felkészülési folyamat eredménye, hogy valaki műtétet végezhet a DaVinci Xi robottal. 

Az első operációk során egy mandulaműtétet és egy megnagyobbodott nyelvgyöki mandulakisebbítést hajtottak végre, amelynél dr. Lőrincz Balázs Bendegúz nemzetközileg elismert fül-orr-gégész segédkezett.  

Ettől fogva a robottal most már a száj és garat korai daganatainak ellátása is lehetővé válik. A PTE Klinikai Központ Robotsebészeti Munkacsoportja a tavaly ősztől üzemelő dupla konzolos DaVinci Xi robot segítségével már több sebészeti, urológiai, nőgyógyászati és mellkassebészeti műtét elvégzésén van túl.