Tündököl a dubaji az árak emelkedése ugyanakkor továbbra is lassuló tendenciát mutat.

(FILES) In this file photo taken on January 10, 2022 A picture shows the Palm Jumeirah in the Gulf emirate of Dubai. - The United Arab Emirates did not qualify for the Qatar World Cup but it will be a winner anyway if an overspill of fans floods its hotels, restaurants and planes. Dubai is gearing up with fan zones announced at parks, beaches and in the financial centre, and hotels offering special packages. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP) FILES-FBL-QAT-WC-2022-UAE-ECONOMY
Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa kedvelt befektetési és turistacélpont is egyben, így ingatlanpiaca kifejezetten erős. Az árak emelkedése ugyanakkor kifejezetten lassú, és minden jel szerint lassul: 

2021-ben még éves szinten 21 százalékos emelkedést figyelhettünk meg, 2022-re 11 százalékra mérséklődött az áremelkedés, idénre pedig mindössze 5 százalékot várnak a szakemberek.

A magas és kamatszintek nem csillapították a vásárlási vágyat a piacon, az árak visszafogásában ugyanakkor jelentős szerepük volt: a kedv nem csitult, de a nadrágszíjak kicsit meg lettek húzva. 

Egy szakértő szerint a dubaji piacot a kamatok már csak azért sem vágják földhöz, mert míg a világ más részein a vásárlások mindösszesen 20-40 százaléka történik kizárólag önerőből, addig a dubaji adásvételek közel 70 százaléka készpénzes vétel, így a banki kamatok növekedése nem hat rájuk szinte semmilyen szinten.

A nem állandó lakosok körében lezajló ingatlanvásárlások terén az oroszok vezetnek, akik 15 százalékot kanyarítottak ki maguknak a teljes tranzakciószámból. Őket a britek (12) és az indiaiak (11) követték. A dubaji lakhellyel rendelkezők közül az indiaiak viszik a prímet, őket pedig az oroszok és a britek követik a rangsorban, de pontos számok nem ismertek a megoszlásról.

Az ingatlanpiac volumene tavaly 73 százalékkal nőtt a 2021-es szintekhez képest.

A 2022-es évben 34 ezer új lakást adtak át, idénre ezt a számot 30-35 ezer közé várják, ami a szakértők szerint alacsonyabb kínálatot jelent, mint amire a jelenlegi népességnövekedés mellett szükség lenne, így a korábban általuk rettegett túlkínálati piac visszatértétől nem különösebben tartanak a dubaji szakemberek.

Kiemelték: az orosz–ukrán háború kitörése után ugrásszerűen megnőtt az orosz ingatlanvásárlók száma, akik Dubaj legjobb részein vásárolták fel a lakásokat.