BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegével hagyták el Oroszországot a polgárai, de érkeztek is sokan

Több százezer ember hagyta el Oroszországot az idei első fél évben, de érkeztek is szinte ugyanannyian. A megelőző időszakban nem fordult elő, hogy a távozók többen legyenek, mint az érkezők. Zömében az orosz kormány politikai ellenfelei, értelmiségiek és a kivonuló nyugati vállalatoknál dolgozók hagyták el az országot.

Az idei első fél évben több mint 400 ezer ember hagyta el Oroszországot, miközben az országba érkezők száma alig több, mint 320 ezer volt – derült ki az orosz statisztikai hivatal (Roszsztat) adataiból. A Roszsztat szerint 

419 ezren hagyták el Oroszországot 2022 első felében, 

kétszer annyian, mint a tavalyi év első hat hónapjában – tájékoztatott az RBC ukrán hírügynökség keddre virradóra. Az elmúlt években ez volt az első alkalom, hogy többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek. Az Oroszországba érkezők száma az elmúlt időszakban 322 ezer volt, szintén a Roszsztat adatai szerint.

Russia,Passport,On,A,Black,Suitcase,Travel,Bag,-,Russian
Fotó: Shutterstock

Oroszország hagyományosan vonzó célország az egykori szovjet tagköztársaságok állampolgárai számára. Azonban idén megfordult a tendencia: 369 ezren költöztek ki ezekbe az országokba, és mindössze 295 ezren költöztek be Oroszországba a szóban forgó területekről. 

A kiköltözők közül csaknem 80 ezren a szomszédos Ukrajnát választották úti célul, ahol február óta háború zajlik.

Tízévnyi recesszióba taszíthatja Oroszországot a háború

A háború és az Oroszországra ennek nyomán kivetett szankciók hatásai egy évtizedre visszavethetik az orosz gazdaságot egy nyilvánosságra került belső jelentés szerint.

Az ukrajnai háború miatt nemcsak Ukrajnában, hanem Oroszországban is megmozdult a lakosság. A kormány politikai ellenfelei, szakértők, értelmiségiek döntöttek a távozás mellett, miközben számos nyugati vállalat is kivonult az országból.

A könnyen teljesíthető beutazási feltételek miatt Örményországban és Georgiában is nagyobb lélekszámú orosz közösségeket találni.

2022 első felében összesen 480 ezerrel lett kevesebb Oroszország lakosságának száma, a természetes népességcsökkenést is beleszámolva.

Dubaj lehet az új Svájc az oroszok számára

Az orosz árupiaci cégek a nyugati szankciók miatt új lehetőségeket mérlegelnek a működésük folytatására. Nagyon úgy tűnik, hogy a semlegességgel felhagyó Svájc a stratégiájuk átgondolására késztette a vállalatvezetőket, akik Dubaj felé vették az irányt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.