A béke csak úgy jöhet el Ukrajna és Oroszország között, ha a háborús felek tudnak egymással beszélni, ezért a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a CNN-nek adott interjújában. 

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött interjúban azt mondta, 

ha nincs kommunikáció a felek között, és a csatornákat is elvágják, akkor a béke reménye is elvész, ezért meg kell kettőzni a diplomáciai erőfeszítéseket.  

Szijjártó a kínai béketerv kapcsán emlékeztetett, hogy Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója nemcsak Budapestre látogatott el, mielőtt Moszkvába utazott volna, hanem Németországban, Franciaországban és Olaszországban is volt. Részben, de csak részben, beszéltünk erről a béketervről, hiszen a látogatás hétfőn zajlott, és csupán most jelentették be az egyes pontokat, de azt kell mondanom, teljesen egyetértek azzal, hogy a világ minden országának a szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani – mondta Szijjártó. 

Arra a kérdésre, hogy miért utazott Fehéroroszországba, a miniszter azt válaszolta, hogy Magyarország és Ukrajna szomszédos államok, ezért a háború hatásai az országra nézve súlyosak és azonnaliak. Magyarországot aggodalommal tölti el a háború eszkalálódásának, valamint – időben és földrajzi értelemben vett – elhúzódásának lehetősége. Mint mondta: 

a fehérorosz kollégáját arra kérte, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely a háború elhúzódásához vagy eszkalációjához vezet.

A miniszter később felrakott egy olyan videót is, amelyben az látható, hogy Richard Quest műsorvezetőnek élcelődve azt mondja, hogy válasszon egy időpontot, hogy mikor látogatja meg Magyarországot – amire egyébként korábban már tett ígéretet –, vagy különben nem jön be többet a műsorába.  

Erre a műsorvezető elővette a mobilját, és időpontokat kezdett el mutatni Szijjártónak:

Budapest május 1-jén vagy közvetlenül a koronázás után

– közölte a műsorvezető, erre a külügyminiszter annyit reagált, hogy

Szólj, amikor jössz, és nagyon illő módon foglak fogadni.