Világtérképet tett közzé a Visual Capitalist a legnépszerűbb streamingszolgáltatókról, amelyből kiderül, hogy bár Európát szinte teljes mértékben meghódította az amerikai Netlfix, a világ legnagyobb részében nem az ő filmjeiket és tévésorozataikat nézik az interneten.  

Man,Looking,Tv,Series,And,Movies,Via,Streaming,Service,On
Fotó: Kaspars Grinvalds 

Az országok számát tekintve a Netflix az abszolút nyerő: 78 országban uralkodó. A számot különösen Európa turbózza fel, ahol tulajdonképp szinte mindenhol a Netflix a legnagyobb, kivéve a három balti köztársaságot, ahol a Go3 viszi a prímet. 

Az határaitól keletre csak Ukrajna a Netflix-bástya, a szomszéd Fehéroroszországban például az orosz Ivi a győztes – amint Kazahsztánban is –, amely a licenc alapján stúdiók széles spektrumának a tartalmait vetíti a Moszfilmtől és a Gorkij Filmstúdiótól a Paramounton keresztül a Disney-ig és a BBC-ig. Oroszországot magát és néhány belső-ázsiai országot – összesen öt államot – azonban a KinoPoiszk hódította meg. 

Az utóbbiból a történelmi szomszédság ellenére nem kértek a szomszéd mongolok, nekik a Netflix kellett, amint az irániaknak, pakisztániaknak és az ausztráloknak is. Szintén a Netflixé egész Latin-Amerika, a legnagyobb országát kivéve: a hatalmas tévésorozat-gyártó üzletet működtető Brazíliának saját hálózata van, a Globoplay. Saját hazájában, az Egyesült Államokban, illetve az északi szomszéd Kanadában azonban nem a Netflix a király, itt nagyobb náluk az Amazon csoporthoz tartozó Prime Video – amint egyébként Japánban, Tajvanon és Afganisztánban is. 

Az amerikaiak Afrikába szinte a lábukat sem tudták betenni. A fekete kontinensen van jelen az a három szolgáltató, amelyek az országok számát tekintve az abszolút győztes Netflix után szerepelnek a listán. Északon a Shahid 16 arab kultúrájú országban, amelyek közül kimarad a legnépesebb, Egyiptom, amelynek az uralkodó hálózata a WatchIT. Középen 17 országban a francia Canal+, amelynek anyaországa elesett a Netflix ellenében, délen pedig 15 országban a trónra jutó a dél-afrikai Showmax.

Portland,,Or,,Usa,-,Aug,18,,2021:,Assorted,Chinese,Video Portland, OR, USA - Aug 18, 2021: Assorted Chinese video streaming apps are seen on an iPhone, including Iqiyi, Tencent Video, Youku, and Bilibili.
Fotó: Tada Images

Hátravan még a világ két legnépesebb országa. A kínaiak természetesen nem adták ki a streaminget a kezükből, az ő saját helyi szolgáltatójuk a 124 millió előfizetővel rendelkező Tencent Video. Hatalmas filmiparral rendelkezik India is, de a streaming ura náluk amerikai: a világszerte 160 milliós táború Disney+.

A legnépszerűbbek térképére került még a négy csendes-óceáni országban jelen lévő, Délkelet-Ázsiában domináns iFlix. Nem kerültek rá viszont sok millió előfizetővel rendelkező óriások, mint a 106 millió előfizetőt gyűjtő kínai iQIYI vagy a négy óriás amerikai: az HBO Max (79,9 millió), a Hulu (48 millió), a Paramount+ (46 millió) és az Apple TV (40 millió).

javított_A legnépszerűbb streamingszolgáltatók
 

A Netflixnek egyébként több mint 230 millió előfizetője van, a Prime-nak pedig 200 millió.