A koronavírus-járvány miatt két év csúszással, kedden adta át Joe Biden amerikai elnök a National Humanities Medal és National Medal of Arts kitüntetéseit. A Fehér Ház kedden élőben közvetítette a ceremóniát, ahol többek között Mindy Kalingnek, Julia Louis-Dreyfusnak, Bruce Springsteennek és Vera Wang divattervezőnek adta át az elismeréseket az elnök – írja a USA Today.

Fotó: AFP

Jill Biden first lady és Kamala Harris alelnök is részt vett az ünnepségen, amelyet Biden a kitüntetettekről szóló viccekkel teli beszéddel nyitott meg. Az elnök barátjaként üdvözölte Louis-Dreyfus színésznőt, akinek a kezét fogva állt az érem átadása előtt.

Biden azt mondta Knightnak, hogy ő az egyik legjobb dolog, ami valaha a zenével történhet. A National Medals of Arts díjazottjai között szerepelnek színészek, humoristák és énekesek is. További díjazott volt Judith Francisca Baca művész-aktivista, Fred Eychaner filantróp, José Feliciano Puerto Ricó-i zenész, Antonio Martorell-Cardona Puerto Ricó-i festő és Joan Shigekawa filmproducer.

A National Humanities Medal kitüntetést azok kaphatják meg, akik segítik az amerikaiak megértését és elkötelezettségét a történelem, az irodalom, a filozófia és más humán tárgyak iránt. A 2021-es év díjazottjai: Richard Blanco költő, Johnnetta Betsch Cole antropológus, Walter Isaacson író, Earl Lewis társadalomtörténész, Henrietta Mann indián tanulmányok akadémikusa, Ann Patchett regényíró, Bryan Stevenson aktivista, Amy Tan regényíró, Tara Westover memoáríró és Colson Westover regényíró, valamint a Native America Calling szervezet volt.