„A Covid óta több fertőtlenítőrobotot adtunk el különböző szegmensekbe”– mondta a Világgazdaságnak Bökönyi Zsolt, a PreXrobot ügyvezető igazgatója. A magyar cég felkutatja a világon elérhető, legjobb minőségű önműködő gépeket, amelyeket aztán elsősorban nálunk, valamint a környező országokban márkaképviselőként tovább értékesít, de a szervízeltetésre is fenntart külön csapatot. A kalocsai székhelyű társaság a közelmúltban prezentáció keretében ismertette portfólióját, benne a hét nyelven beszélő, öntanulásra képes takarítórobotokat, valamint a felszolgálóként dolgozó, tálcával egyensúlyozó masinát (kiszállító robot), amelyet már most szállodák, éttermek és exkluzív rendezvények szervezői vesznek bérbe. 

PreXrobot CEE Kft
A takarítórobotok nemcsak a munkaerőhiányra, de a növekvő bérigényekre is megoldást jelenthetnek 
Fotó: PreXrobot CEE Kft

Bökönyi szerint a humán erőforrásnak megvannak a határai: például amíg két ember nyolc óra alatt 500 négyzetméternyi felületet takarít össze, addig a robot egy óra alatt 3000 négyzetmétert súrol tisztára. A PreXrobot tehát orvosolhatja a szektort sújtó munkaerőhiányt, de a növekvő bérigényekre is megoldást jelenthet. 

Hogy mennyibe kerülnek? Az áruk 11 ezer (4,16 millió forint) és 65 ezer euró (24,56 millió forint) között mozog, típustól, felszereltségtől függően. 

A Profession.hu-n található egyébként olyan állásajánlat, amelyben havi nettó 300-400 ezer forint alapfizetést kínálnak a leendő takarítóknak, máshol ingyenes buszjáratokkal és étkeztetéssel, délutáni műszakpótlékkal, 13. havi fizetéssel, valamint nettó 192 ezer forintos éves SZÉP-kártya-juttatással próbálnak megfelelő munkaerőt találni erre a pozícióra – rendszerint hiába.

PreXrobot CEE Kft
Egyre több magyar vállalkozás tervezi, hogy önműködő gépeket használ a jövőben. 
Fotó: PreXrobot CEE Kft

Az elsődleges célcsoportunkat az üzemeltetésért felelős vállalatok képezik, amelyek nagy területeket és épületeket fednek le akár országos szinten. Ezek mellett számos olyan megkeresésünk is van, amikor a végvevő lép velünk kapcsolatba – egy étterem, vagy szállodalánc –, olyanok, akik saját embereikkel, maguk végzik az üzemeltetést

– folytatta Bökönyi. A szakember úgy véli, ebben a szektorban óriási az érdeklődés a robotikára, amely az általuk képviselt platform segítségével könnyen elérhetővé is válik minden magyar vállalkozás számára. 

PreXrobot CEE Kft
Némelyik takarítórobottal telefonon keresztül kommunikálhatunk. Fotó: PreXrobot CEE Kft.

„A visszajelzések szerint mindenki számára érthető volt, hogy miért jött létre a PreX, mi a célja, milyen értékek vannak mögötte. A megkereséseink a demonstrációnk óta folyamatosak. Egy ügyféllel már a szerződés fázisban tartunk, mással időpontot egyeztetünk a további, személyes tesztelésre, és többen vannak, akik a mostanában összeállított projektjeik üzleti tervében már a robotjainkkal kalkulálnak. Újabb három szegmensben indítunk szolgáltatást idén a vállalatoknak, köztük a legnagyobb mérföldkő az építőipari robotok forgalmazása lesz” – közölte Bökönyi Zsolt. 

Felmosnak, takarítanak, műtőt fertőtlenítenek a robotok

A PreXrobot CEE Kft. demonstrációja során bemutatott egy olyan robotot, amelyik kültéri parkolóban a saját tartályába összegyűjti a csikket, falevelet, majd amikor az megtelik, automatikusan kiönti a szemetet egy gyűjtőedénybe. A másik, 75 liter vegyszeres vizet tároló gép előbb feltakarította, felmosta a betont, aztán a munka végén a szennyvizet leengedte egy ideiglenesen odahelyezett gyűjtőbe. Szintén prezentáltak egy UV fertőtlenítésre alkalmas robotot, amelyet magyar mérnökök fejlesztettek ki, és többek között műtők fertőtlenítésére használható. A robotok telefonon keresztül is vezérelhetők, a feladat elvégzése után pedig online üzenetet küldenek a teljesítésről.