Emeletes busz, Big Ben és fish & chips helyett újra Combino, budai Vár és töltött káposzta. Ismét Budapest a bázis, régi-új otthonunk – írta közösségi oldalán Szilágyi Áron, aki azt is bejelentette, hogy felesége gyermeket vár.

Szilágyi Áron és felesége
Fotó: Szilágyi Áron / Facebook

London, Rio de Janeiro és Tokió olimpiai bajnok kardvívója a Japánban aratott győzelme után négy hónapig nem edzett, hosszabb szünetre volt szüksége, és ekkor döntött úgy párjával, hogy Londonba költöznek. A Szerencsejáték Zrt. arca folyamatosan ingázott, kint az angol válogatottal edzett, de Magyarországon is eltöltött havi egy-két hetet. „Kint nyugodtabb az életem: nem ismernek fel a metrón, senkit nem érdekel, hogy ott vagyok” – indokolta döntését.

A 33 esztendős Szilágyi Áron korábban arról beszélt, az olimpiai aranyérem sokkal többet ér neki, mint az állami jutalom, de azért említsük meg, hogy

az egyéni bajnoki címért Londonban és Rio de Janeiróban 35 millió forint, Tokióban 50 millió forint járt, nem is beszélve az életjáradékról, ami az előző év bruttó átlagkeresete. A vívó ráadásul háromszorosan is megkapja majd ezt 35 éves kora után – vagy négyszeresen, ha Párizsban is a csúcsra ér.

Ami a családalapítást illeti: korábbi cikkünkben összefoglaltuk a gyed, a és az kiemelésével, hogy miként néznek ki a családtámogatások Magyarországon. Ami például a babakötvényt illeti, minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

A Babakötvény jellemzői:

  • Futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év
  • Akármilyen kis összeggel megvásárolható
  • Változó kamatozású így hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát
  • A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos százalékos mértékével
  • A kamatprémium mértéke 3 százalék

A Magyar Állampapír honlapja úgy számol,

3 százalékos inflációt feltételezve 18 éven keresztül havi tízezer forint befizetésével 4,3 millió forint takarítható meg.

Mivel az áremelkedés ennél a 3 százaléknál jelenleg jóval magasabb, idén február 1-jétől 17,5 százalékra emelték a Babakötvény éves kamatát, amit Varga Mihály pénzügyminiszter jelentett be.

Szilágyi Áron emellett élhet a 2015 óta létező családi otthonteremtési kedvezménnyel, tehát a CSOK-kal, például lakás bővítésére vagy új ház építésére igénybe vehet 600 ezer forintot. Sőt, ha szüksége lenne rá, Babaváró kölcsönt is igényelhet akár 10 millió forint szabad felhasználású és kamatmentes kölcsön formájában.

Imádják a szülők ezt a befektetési formát, ami nem meglepő, hiszen simán veri az inflációt

Nagyon intenzív a kereslet a Start-számla-szerződések és a Babakötvény iránt, folyamatosan duzzad az ebben a megtakarítási formában lévő portfólió – derül ki a Magyar Államkincstár Világgazdaságnak elküldött adataiból.