Hosszú idő után letaszították a trónról a többéves videókártyákat: az Nvidia RTX 3060 PC verziója lett a legnépszerűbb a játékosok körében, a gamerek 10,67 százaléka használta márciusban – derül ki a Steam legfrissebb hardver- és szoftverfelméréséből. Februárban ez a szám csak 4,36 százalék volt.

Varna,,Bulgaria,,January,11,,2021.,Palit,Nvidia,Geforce,Rtx,3060
Varna, Bulgaria, January 11, 2021. Palit Nvidia Geforce RTX 3060 Ti Dual OC gaming graphics card in an open box against dark background. Modern desktop pc hardware components for build and upgrade.
Fotó: Shutterstock

Mindez gazdasági okokkal magyarázható: a több mint kétéves RTX 3060 ugyanis olcsóbb a csúcskategóriához képest, az év eleje óta folyamatosan esik az ára – hazánkban 133 ezer forintért is elérhető –, ráadásul a használata nem igényel sok kompromisszumot. A Steam minden hónapban közli a hardverekről szóló statisztikákat, és bár nem mindegyik gamer telepítette a platformot és a digitális áruházat, messze a legnépszerűbb és legnagyobb, így jól jelzi a trendeket.

A második helyen 8,05 százalékkal a 2019 eleje óta megvásárolható RTX 2060 áll, ami februárhoz képest 3,42 százalékot erősödött. A közel hétéves GTX 1060 egy hellyel hátrébb csúszott a harmadik helyre, és 7,85 százalékkal büszkélkedhet. Ezt a kártya a kora ellenére még mindig népszerű, már csak használtan lehet megvásárolni, 50 ezer forint alatt. Meglepetésre feljött az RTX 3070 is, ami 5,43 százalékkal a negyedik legkedveltebb GPU lett, míg az ötödik RTX 3060 Ti 5,06 százalékra emelkedett.

A néhány hónapja piacon lévő legfrissebb és legerősebb, drága RTX 4000-es kártyák néhány százalék alatt vannak, miközben nyolc-kilenc éves matuzsálemek is előfordulnak pár százalékos arányban.

Az trendfordulót jelez, hogy egyre többen használják az RTX 3000-es videókártyákat. Az pedig nem meglepő, hogy a rendkívül drága RTX 4000-es eszközök helyett inkább a 3000-es sorozat kezd elterjedni. A Steam statisztikáiból megtudhatunk más érdekességeket is: a felhasználók többb mint 66 százaléka Intel processzort használ, és csak a maradék a rivális AMD-t, míg a videókártyák terén az Nvidia megoldásait közel 77 százalék választotta. Az is kiderült, hogy a Windows 11 egyre népszerűbb, bár a többség még mindig a Windows 10-et használja.

Mi a videókártya?

A videókártya (más néven grafikus kártya, VGA, sokszor tévesen GPU) a PC és a laptop megjelenítésért felelős fő alkotórésze. Feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza, és a monitor számára értelmezhető analóg jelekké alakítsa. Leegyszerűsítve: ennek az eszköznek köszönhetjük, hogy a képernyőn látható valami. 

Gyakran lehet találkozni az integrált és a dedikált grafikus kártyákkal. Az előbbi az alaplapon található, az utóbbi egy különálló egység. A dedikált jóval erősebb és drágább, alapvetően játékok futtatásához, kriptobányászathoz és a grafikusok munkájához szükséges. Egyszerűbb feladatokhoz (böngészés, filmnézés) elég az integrált videókártyával felszerelt laptop és PC.

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner Bros., letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter-világán (Wizarding world) alapuló videójáték, a Hogwarts Legacy. A játék számos rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, és 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a gamerek körében is hatalmas népszerűségnek örvend.