Extra

Mi az a szupertunika, és miért kell, hogy III. Károlyon legyen a koronázáskor?

A ma élő britek már csak felvételekről ismerik egy királyi trónra lépés pompáját, ezért számukra – és III. Károly számára ugyancsak – ez lesz az első 21. századi koronázási ceremónia. A fenntarthatóság és a hagyományok különös elegyet alkotnak majd a szertartáson, az újrahasznosításból az arannyal készült ruhadarabok sem maradnak ki.

Bemutatták III. Károly király – nemcsak csillogó, de hihetetlen értékes – aranypalástját, a szupertunikát, amelyet az ő és felesége, Kamilla királyné rendkívül komplex és szimbolikus tárgyakkal teli koronázási szertartásán fog viselni. 

King Charles III coronation
EMBARGOED TO 2200 BST MONDAY MAY 1The Coronation Vestments, comprising of the Supertunica (L) and the Imperial Mantle (R) are displayed in the Throne Room at Buckingham Palace in London on April 26, 2023. - The vestments will be worn by Britain's King Charles III during his coronation at Westminster Abbey on May 6. (Photo by Victoria Jones / POOL / AFP)
BRITAIN-ROYALS-CORONATION-KING-PREPARATIONS
Fotó: AFP

A ceremónián az uralkodóra kerülő számos ruhadarab közül ez az egyik legkülönlegesebb (a fenti képen a bal oldali), amelyet még a dédapja, V. György számára készítettek 1911-ben, és amelyet az édesanyja, II. Erzsébet királynő is viselt a koronázása alkalmával.

III. Károly idősebb fia, Vilmos herceg a szertartáson az öltözködésbe fog besegíteni: ő helyezi az édesapjára a két kilogramm súlyú aranyruhát.

A szupertunika aranyszövetből készült, azaz vékony arany- és ezüstözött fémdarabokkal bevont selyemfonalból, s arabeszk-, illetve virágmotívumokkal hímezték ki.

Felbecsülhetetlen értékű ruhadarabok kerülnek a királyra

A Supertunicára egy földig érő, újabb aranyszövetből varrott réteg kerül: ez a császári köpeny (Imperial Mantle) vagy királyi palást (Robe Royal), amelyet IV. Györgynek készítettek 1821-ben (a lenti képen), és amely újabb három-négy kilóval dobja meg az öltözék súlyát – tegyük hozzá, a fejére kerülő Szent Eduárd-korona önmagában még plusz 2,23 kilogramm. A mellkason egy arany, sast mintázó csattal rögzíthető köpenyt az ősi koronázási öltözékek ihlették, és „papi” stílusa a királyi cím isteni természetére utal. Korábbi uralkodók, köztük II. Erzsébet királynő 1953-ban szintén viselte.

King Charles III coronation
BRITAIN-ROYALS-CORONATION-KING-PREPARATIONS
EMBARGOED TO 2200 BST MONDAY MAY 1Caroline de Guitaut, deputy surveyor of the King's Works of Art for the Royal Collection Trust, adjusts the Imperial Mantle, which forms part of the Coronation Vestments in the Throne Room at Buckingham Palace in London on April 26, 2023. - The vestments will be worn by Britain's King Charles III during his coronation at Westminster Abbey on May 6. (Photo by Victoria Jones / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Egy újabb koronázási ruhadarab, a koronázási övként (lenti képen) számontartott kardöv szintén aranyhímzésű szövetből készült – mi másból –, és nemzeti jelvényekkel pecsételt aranycsattal ékesítették. A beiktatáskor a király derekára, a Supertunica fölé helyezik. A rajta lévő aranykapocsra fogják felcsatolni az ékkövekkel díszített felajánlás kardját, amely azt szimbolizálja, hogy képes dönteni jó és rossz között. A páratlan koronázási kesztyűnek is fontos szerep jut, ez III. Károly király jobb kezére kerül, mivel azzal tartja a jogart a ceremónia folyamán. A kesztyű fehér bőrből készült, a kézháton a newcastle-i hercegi család címere fölött hímzett hercegi korona látható.

King Charles III coronation
BRITAIN-ROYALS-CORONATION-KING-PREPARATIONS
EMBARGOED TO 2200 BST MONDAY MAY 1The Coronation Gauntlet glove, which forms part of the Coronation Vestments is displayed in the Throne Room at Buckingham Palace in London on April 26, 2023. - The vestments will be worn by Britain's King Charles III during his coronation at Westminster Abbey on May 6. (Photo by Victoria Jones / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A takarékosságnak is tere van

Hagyomány, hogy a trónra lépéskor az új uralkodó az elődjei számára készült darabokat is viseli, de általában új koronázási kardszíjat és kesztyűt kap. III. Károly viszont a fenntarthatóság jegyében ez utóbbi lehetőséggel nem kívánt élni, és úgy döntött, a nagyapja, VI. György által viselt övet és kesztyűt kéri, amelyek kiváló állapotúak.

III. Károly a takarékosságra máshol is figyelt, II. Erzsébet koronázásán nyolcezer vendég vett részt, ezt kétezerre redukálta (például András herceg korábbi felesége, Sarah Ferguson nem kapott meghívót, számos, a leendő király által fontosnak tartott jótékonysági szervezet képviselője vagy az államfők közt Novák Katalin viszont igen). 

A program hosszát háromról egy órásra szűkítette. Sőt, a meghívót is újrahasznosított papírra nyomtatták, hiszen az uralkodó a hetvenes évek óta figyel a környezetvédelemre.

Mi történik a baldachin alatt?

A ceremónia sok-sok öltözködése egy vetkőzéssel kezdődik majd: III. Károly király VI. György bíborvörös államfői palástjában érkezik a Westminster-apátságba, amelyet a koronázáshoz levesz. Először az eskütétel, a felkenés, majd a koronázási ékszerekkel való felruházás következik sorban egymás után.

A szertartás legszentebb, egyben legtitokzatosabb, kevesek által látható része, amikor egy baldachin borul az uralkodó fölé, és Canterbury érseke a szent olajjal felkeni.

Ehhez az uralkodó pusztán egy ujjatlan fehér lenruhát visel, és a koronázási stólát, amely egy hosszú, keskeny, arannyal hímzett selyemszalag.

A szertartás végén a király VI. György lila palástjában távozik az apátságból.

Mennyit érhet a brit koronázási szett?

A koronázási outfit részeit – ha éppen nem használják – a londoni Towerben őrzik rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, ahogy a koronaékszereket is, és hihetetlen, de egyikre sincs biztosítás kötve.

Például a birodalmi korona értékét, amelynek jelenlegi változatát 1937-ben készítették, és jóval könnyebb a csak a koronázás alkalmával viselt Szent Eduárdnál, szakértők néhány éve nagyjából 5 milliárd fontra, azaz több mint 2300 milliárd forintra becsülték

Igaz, hozzátették, hogy a piaci ára valójában nem kalkulálható, mert még szétszedve, gyémántonként vagy smaragdonként is lehetetlen lenne értékesíteni.

A díszruhák, koronák és a további drágakövekkel kirakott, ceremóniákon használt tárgyak, ékszerek nem biztosíthatók, mert történelmi jellegük miatt nem lehet beárazni őket. És ha az értékük meghatározhatatlan, lehetetlen rájuk biztosítást kötni.

A Hír TV anyagát a témában itt láthatják: 

@hirtv_official Mit visel majd Károly a koronázáson? Aki válaszol: Schiffer Miklós divat- és stílustanácsadó #hirtv #hirtv_official #charles #koronázás #fyp #divat #protokoll ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

 

 

 

III. Károly király III. Károly koronázás Anglia brit biztosítás érték ceremónia
Kapcsolódó cikkek