Hamis álláshirdetéseken keresztül keresik leendő áldozataikat a kriptocsalók – adott ki figyelmeztetést az amerikai szövetségi bűnüldözőszerv, az FBI. A csalók főként kriptodevizákkal kapcsolatos hamis álláshirdetéseket tesznek közzé az interneten, kifejezetten külföldön élő állampolgárokat megkörnyékezve.

Internet crime concept. Hacker working on a code on dark digital background with digital interface around.
Fotó: Shutterstock

Az FBI szerint a csalók állásinterjúra hívják a gyanútlan álláskeresőket, akiket a helyszínen akaratuk ellenére fogva tartanak, és adataik felhasználásával kriptocsalásokra kényszerítik őket. 

A hatóságok adatai szerint az ilyen emberrablások Ázsiában vettek nagy lendületet az elmúlt időszakban, ezért hangsúlyozzák: minden külföldön tartózkodó állampolgár legyen résen a túl szépnek tűnő, kriptoszektorhoz köthető álláshirdetésekkel kapcsolatosan. 

A bűnözők különféle pozíciókra adnak fel hirdetéseket, mint például kriptóval kapcsolatos technológiai támogatás, telefonközponti munkák és egyéb vevőszolgálati feladatkörök, de volt már rá példa, hogy a digitális devizáktól messze eső szépségszalonokba jelentkező munkavállalókat raboltak el és tartottak fogva kriptodeviza-csalások elkövetésére kényszerítve.

A fokozott éberségen túl az FBI minden áldozatot kér, hogy jelentse a kárára elkövetett visszaéléseket, történjen az bármilyen formában.

Amerika a kibertérben is támogatja az ukránokat, célkeresztben az oroszok kriptovagyona

Az orosz agresszió ellen hozott szankciókat a kibertérben is be kell tartatni, Amerika ezért továbbképzi az ukrán hatóságokat.

Az amerikai bűnüldöző hatóságok különösen aktívak a kibertérben elkövetett bűncselekmények feltárásában, nemrég például az ukrán rendőrséggel együttműködve sikeresen bezártak kilenc csalásra szakosodott kriptodeviza-kereskedő weboldalt is.