Másfél hetes intenzív, személyes továbbképzésben részesíti az ukrán hatóságokat az amerikai adóhivatal: az IRS (Internal Revenue Service) a kriptopiaci nyomozásokban igyekszik hasznos információkkal szolgálni az ukránok számára.

'Air' hero Sonny Vaccaro coaxed Nike into believing in Michael Jordan
FILES-US-BASKET-FILM-AIR
(FILES) In this file photo taken on January 24, 2020, former NBA star and owner of Charlotte Hornets team Michael Jordan looks on as he addresses a press conference at The AccorHotels Arena in Paris. - The hero of the new movie "Air," released this week in the United States, is Sonny Vaccaro, a Nike employee who saw in a young Michael Jordan what "no one else had seen" and convinced the shoe brand to forge a revolutionary partnership."Air," directed by Ben Affleck, traces the chaotic journey that brought about the singing of the barely-out-of-college player, even though Jordan had eyes on Nike's competitors, Converse and Adidas. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Fotó: AFP

A tíznapos továbbképzésre Frankfurtban kerül majd sor, ahol az IRS bűnügyi nyomozóosztálya az oroszok kriptovagyonának feltérképezésére tanítja majd az ukrán bűnüldöző szerveket.

Az IRS saját hatáskörben 23 olyan ügyben nyomoz, amely az oroszok kriptotérben végzett szankciómegkerülésével kapcsolatos.

Az ukrán hatóságok kiképzésének célja, hogy amerikai segítség nélkül, saját hatáskörben is fel tudjanak lépni az orosz agressziót pénzelő kriptotárcák és hálózatok ellen.

– jelentette ki Eduard Fedorov, az ukrán kormány gazdasági biztonságért felelős hivatalának igazgatója.

A képzésen felül az amerikaiak hozzáférést nyújtanak az ukrán félnek a Chainalysis Reactor nevű kriptonyomozati eszközhöz is, melynek használatával a hagyományos módszerekhez képest sokkal nagyobb hatásfokkal tudnak majd fellépni az illegitim kriptovagyonokkal szemben.

Az ukrán hatóságok digitális kompetenciáinak javítása kiemelten fontos: a szankciók megkerülésére az oroszok ugyanis előszeretettel fordulnak az alternatív devizák világa felé, és tavaly közel ötmillió dollárt bizonyítottan ilyen formában juttattak el a frontra.

Az amerikaiak korábban már több, oroszokat támogató kriptotárcát is felderítettek, melyek a Task Force Rusich nevű oroszpárti paramilitáris csoporthoz tartoztak,

illetve az orosz kriptoszektort is sújtották már célzott szankciókkal.

Az amerikai szakértők rámutattak: a kriptopiac likviditása ahhoz túl alacsony, hogy az Oroszország elleni szankciók egészének megkerülését lehetővé tegye, arra azonban teljességgel alkalmas, hogy egy-egy harci cselekményt pénzelni tudjon.