Suhajda Szilárdról utoljára 8795 méter magasról adott jelet a GPS, a csúcstól alig 50 méternyire, a Hillary-lépcső aljáról. Elia Saikaly akkor találkozott vele, amikor a magyar hegymászó felfelé tartott.

 

Már elmúlt délután négy óra, amikor megláttam

 

 – mondta el a Blikknek a hegymászó. „Nagyon lassan mozgott, de stabilan. 

Suhajda SzilárdNamche Bazaar, 2017. április 4.Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaarban 2017. április 1-jén. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Ekkor azonban már nagyon késő volt, és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlenül kockázatos volt a további mászás. 

Ráadásul az addig kedvező időjárási körülmények kezdtek rosszra fordulni, a szél erősödött, illetve elkezdett sötétedni” – tette hozzá. 

Saikaly a lapnak azt mondta, ritkaság, hogy ebben az időszakban megkísérelje valaki a csúcstámadást: ahogy fogalmazott, ezek a próbálkozások szinte mindig tragédiával végződnek. 

„Biztos voltam benne, hogy a rossz időzítés és az állapota miatt nem fog visszatérni. 

Tekintettel arra, hogy milyen lassan haladt, illetve a többi hátráltató dologra, nagyon kicsi volt a valószínűsége annak, hogy meg tudja járni az utat. Vissza kellett volna fordulnia” – mondta. Suhajda Szilárdnak nem volt hátizsákja, és úgy tűnt, nincs semmilyen vészterve. 

„Nem akarok érzéketlen lenni, de nyilvánvaló volt, hogy nagyon kicsi az esélye arra, hogy ezt túlélje. 

Ő azonban elszánt volt, csak ment tovább. Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt” – mondta. 

 

Amikor utoljára ránéztem, mindössze 20 méterrel volt a déli csúcs alatt, de még állt és ment tovább

 

 – mondta Elia, aki eddig tudta követni Szilárdot, aztán már a barátja mentésével kellett foglalkoznia.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy valószínűleg az utolsó felvétel került elő Suhajda Szilárdról, aki a 8850 méter magas Mount Everestet szerette volna oxigénpalack nélkül megmászni, de nem élte túl az expedíciót. Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapatának tagjaként május 24-én reggel fél nyolckor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hegyoldalon ült, a hóban.

Suhajda főszponzora, a Global-Union tulajdonosa mindenkitől azt kérte, hogy ne a magyar hegymászó halálának körülményeit, okait minősítse, hanem a példás életét és az elért eredményeit. A hegymászótól a múlt héten vettek búcsút a barátai, szerettei és tisztelői a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászóemlékhelynél.

A magyar hegymászóközösség kiállt Suhajda Szilárd mellett, és a tiszteletére nem hagynak fel a szenvedélyükkel. Klein Dávid és Kerekes Bence hegymászó május 29-én indult útnak, hogy meghódítsa a két évtized óta érintetlen pakisztáni–afgán határvidéket. A két sportoló naplóját Klein Dávid és Kerekes Bence Facebook-oldalán lehet követni.