Suhajda főszponzora: számtalan kritikát kaptunk, pedig mi Szilárd álmait támogattuk

Az elmúlt héten minden a hegymászás körül forgott Magyarországon. Suhajda Szilárd élete álmát igyekezett teljesíteni a Mount Everest magányos, oxigénpalack nélküli megmászásával, de az álom nem teljesülhetett. Suhajdától egy ország búcsúzott.

Budapest 2023.05.30.
Csendes megemlékezést tartottak a budapesti Szemlőhegyi-barlangnál Suhajda Szilárd, a Mount Everesten elhunyt hegymászó emlékére.
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Suhajda főszponzora, a Global-Union tulajdonosa mindenkitől azt kérte, hogy ne a magyar hegymászó halálának körülményeit, okait minősítse, hanem a példás életét és az elért eredményeit. Juhász László azért szólalt meg, mert úgy érezte, hogy támogatóként és Suhajda Szilárd barátjaként muszáj volt a gondolatait megosztania. Suhajdát 2017-ben, Klein Dávid mászótársaként ismerte meg egy partnertalálkozó keretein belül. Hat év alatt nagyon sok közös programot, motivációs előadást és csapatépítő kirándulást szerveztek együtt. 

Szilárd olyan értéket képviselt és adott át a személyiségével, a tartalmas előadásaival, amely sok embernek példaként szolgált. A hite, az életszeretete, a céltudatossága nekem is kivételes volt, és remélem, azok számára is, akik közelebbről ismerhették

– fogalmazott az üzletember. 

A hegymászótól kedden búcsúztak barátai, szerettei és tisztelői a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászóemlékhelynél.

Évtizedek óta érintetlen csúcsot indult el meghódítani Klein Dávid

A magyar hegymászóközösség egyként állt ki Suhajda Szilárd mellett, és a tiszteletére nem hagynak fel a szenvedélyükkel. Klein Dávid és Kerekes Bence hegymászó május 29-én indult útnak, hogy meghódítsa a két évtized óta érintetlen pakisztáni–afgán határvidéket. A két sportoló naplóját Klein Dávid és Kerekes Bence Facebook-oldalán lehet követni. 

Videón, ahogy egy csapat serpa lehoz egy malajziai hegymászót az Everest halálzónájából

Sokan nem értik, hogy miként lehet, hogy Suhajda Szilárdot nem tudták lehozni a hegyről, mikor a világ legjobb serpái indultak a megmentésére. Az Everest 8000 méter feletti részén, a halálzónában rendkívül nehéz a mentés, és amikor ott valaki eltűnik, azt csak kicsi eséllyel tudják megtalálni. 

Azon ritka esetekben, amikor egy bajba jutott hegymászót megtalálnak a halálzónában, a lehozása is nagyon nehéz. A BBC osztott meg egy felvételt, amelyen egy csapat jól képzett serpának sikerült megtalálni egy bajba jutott malajziai hegymászót. A férfit még a sötétedés alatt találták meg, ahogy egy szikla mellett magatehetetlenül kuporgott. A hegymászó nem tudott mozogni, és a két kezével görcsösen egy kötelet szorongatott. 

A felvételen látszik, ahogy a serpák egy hőtartó pólyába csomagolják a malajziai mászót, majd az egyikük hátára kötözik, és elindulnak vele lefelé a hegyről. 

A mentőexpedíció sikerrel zárult, a serpák hét óra alatt leértek a hegyről.

Deportálják Fucsovics mai ellenfelét, Djokovic azt se bánja – írja a brit Telegraph

Hatalmas politikai felzúdulást aratott Novak Djokovic szerb teniszező. Koszovóról szóló megjegyzése miatt a Koszovói Teniszszövetség azzal vádolta, hogy tovább szítja a feszültséget az amúgy is forrongó köztársaságban, és a megbüntetését követelte, a brit The Telegtaph pedig vitriolos cikket közölt a provokatív szerb játékosról.

Dubai Duty Free Tennis Championships
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - MARCH 03: Novak Djokovic of Serbia competes with Daniil Medvedev of Russia (not seen) during men's single quarter final match of Dubai Duty Free Tennis Championship in Dubai, United Arab Emirates on March 03, 2023. Waleed Zein / Anadolu Agency (Photo by Waleed Zein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Waleed Zein / AFP

Djokovic az első fordulóban az amerikai Aleksandar Kovacevic ellen aratott győzelme után egy kamera lencséjére írta szerbül hétfőn, egy szív szimbólum kíséretében:

Koszovó Szerbia szíve. Állítsd meg az erőszakot.

Az üzenetet a Philippe-Chatrier nagyképernyője is megmutatta, és hatalmas politikai felzúdulást okozott.

Döntött az ukrán parlament, csökkentik a hadkötelezettségi életkort

Több mint 300 igen szavazattal elfogadta az ukrán parlament a hadkötelezettségi életkor leszállításáról szóló törvényt. 

Ennek értelmében a sorkatonai szolgálat immár a 18 és 27 év közöttiek helyett a 18 és 25 év közöttiekre érvényes, aki ennél idősebb, azt rögtön vihetik is harcolni. 

A döntés komoly vitákat váltott ki Ukrajnában az elmúlt hetekben, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a parlament ne fogadja el a tervezetet. A döntés értelmében az ukrán hadseregbe nagy számban lehet besorozni fiatalokat, akik eddig életkoruk miatt védve voltak ettől. A 2022-es adatok szerint mintegy 450 ezer 25 és 24 éves fiatal férfi él Ukrajnában, tehát ők azok, akik mostantól bármikor megkaphatják a behívójukat.