A május 26-i bemutató óta mindössze 3,6 millió dollárt tudott összekalapozni A kis hableány című film a kínai mozikban. Az ázsiai ország az egyik legnagyobb piaca a hollywoodi filmeknek, sokszor az dönti el, hogy egy új bemutató sikeres lesz-e anyagilag, hogy mennyien ülnek be rá Kínában. Éppen ezért a hír egy arculcsapással ér fel a Disney-nek. 

LA PETITE SIRENE - THE LITTLE MERMAID (2023)
LA PETITE SIRENETHE LITTLE MERMAID2023de Rob MarshallJonah Hauer-KingHalle Bailey.d'apres une histoire de Hans Christian Andersenbased on a story by Hans Christian Andersenremake de LA PETITE SIRENE de Ron Clements et John Musker 1989remake of THE LITTLE MERMAID by de Ron Clements & John Musker 1989COLLECTION CHRISTOPHEL © Walt Disney Pictures - Lucamar Productions - Marc Platt Productions (Photo by Walt Disney Pictures - Lucamar P / Collection ChristopheL via AFP)
Fotó: Walt Disney Pictures / Lucamar P

A klasszikus mese élő szereplős változata már azóta közutálatnak örvend, hogy kiderült: a főszerepet egy színes bőrű énekesnő, Halle Bailey alakítja. A rasszkérdés tehát a forgatás kezdete óta körüllengi a filmet, és sokan most úgy látják, ez okozta a kínai bukást is, habár a legtöbb kínai fórumon sokkal inkább a gyenge történetet és kivitelezést nevezték meg fő okként, amiért lehúzták az alkotást. 

Az elmaradó kínai bevételek nagyon rossz hírt jelentenek az amúgy is spórolni és leépítésekre kényszerülő Disney-nek. Még 2020-ban is, a Mulan élő szereplős változata is össze tudott kalapozni 40 millió dollárnyi bevételt Kínában, pedig azt a filmet a koronavírus-válság kellős közepén mutatták be. 

A kis hableány új változata 343 millió dolláros bevételnél tart világszerte, ennek jelentős részét, 202 millió dollárt az Egyesült Államokban tudta összekalapozni – írja a The Guardian című lap.