Joe Biden ameriki elnök diktátornak nevezte kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget egy kaliforniai pénzgyűjtő rendezvényen, alig egy nappal azután, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozott a kínai államfővel, hogy a feszültség csökkentéséről tárgyaljon a két ország között.

Hszi a találkozó után arról beszélt, hogy történt előrelépés, míg Blinken azt jelezte a tárgyalás után, hogy mind a két fél nyitott a párbeszéd folytatására. Tulajdonképp ez volt a majdnem öt év utáni első pekingi amerikai külügyminiszteri látogatás egyetlen megnevezett eredménye azon kívül, hogy Hszi egyáltalán fogadta Blinkent. Kína egyelőre nem reagált Biden szavaira, a hivatalos Global Times címoldalán egy olyan cikk szerepel, amelyben Biden szerint az amerikai–kínai kapcsolatok a jó útra kerültek Blinken látogatásával.

Fotó: AFP

Az amerikai elnök a helyi idő szerint kedd esti kampányeseményen arról is beszélt, hogy a kínai kémballonok lelövése azért volt különösen kínos Hszinek, mert ő maga sem tudott azok létezéséről. Biden szerint a leginkább zavarba ejtő a diktátorok számára az, amikor nem tudják, hogy mi történt – írja a BBC.

Noha Blinken pekingi útja újraindította a két ország közötti magas szintű diplomáciai kommunikációt és öt éve az első külügyminiszteri szintű látogatás volt, az amerikai diplomata jelezte, hogy jelentős nézeteltérések továbbra is vannak a két szuperhatalom között.

A feszültség elemei között találhatók a Tajvannal kapcsolatos emberi jogi vagy épp a kereskedelmi kérdések. A különösen tavaly elmérgesedő viszonynak ráadásul a közelgő amerikai elnökválasztás sem kedvez, így Bident több republikánus szenátor is túlzott puhasággal vádolja Kínával szemben.

Korábban Biden Vlagyimir Putyin orosz elnököt is megsértette, amikor gyilkos diktátornak nevezte az Ukrajna ellen indított háborúja miatt.

Biden úgy véli, külpolitikai tudása Kissingerével vetekszik

Az amerikai elnök ezt egy kaliforniai adománygyűjtésen jelentette ki.