Nem harcolnak tovább Ukrajnában a Wagner-csoport zsoldosai, mivel Prigozsin visszautasította a hadművelet folytatásához elengedhetetlen szerződések aláírását – adta hírül az orosz védelmi minisztérium. 

Prigozsin
Fotó: Twitter / Twitter

Andrei Kartapolov, a Duma védelmi bizottságának elnöke kiemelte: a szerződések aláírásának elmulasztásával a magánhadsereg küldetése Ukrajnában végéhez érkezett, a döntésről Prigozsint már tájékoztatta a tárca vezetése. 

A Wagner ezért ezentúl sem anyagi, sem tárgyi ellenszolgáltatásra nem számíthat az orosz kormányzattól az Ukrajnában folytatott tevékenységéért.

A puccskísérlet miatt letartóztatták az ukrán háború volt orosz főparancsnokát

Az orosz hatóságok letartóztatták az ukrán hadműveleteket hónapokon keresztül vezető Szergej Szurovikin tábornokot, a Jevgenyij Prigozsin által indított zendüléssel összefüggésben két, az orosz hadügyminisztériumhoz közeli forrás szerint.

Az orosz tárca által említett szerződés, amelyet a Wagner-csoport még június elején Prigozsin utasítására kollektíven visszautasított, az orosz védelmi minisztérium alá sorolta volna be az ország mellett harcoló magánhadseregek tagjait, növelve ezzel a hadsereg hatékonyságát.

Prigozsin lázadását követően Putyin ismét felajánlotta a Wagner harcosai számára a magánhadseregből az orosz katonaságba való átlépést, így minden bizonnyal maradnak olyan katonák a fronton, akik korábban még a Wagner színeiben harcoltak Ukrajna ellenében, csak már az oroszok egyenruháját viselik majd.