Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Mike Pence volt amerikai alelnök csütörtökön, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is fogadta – ezt maga Pence közölte az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

Top GOP Leaders Attend Republican Jewish Coalition Annual Meeting In Las Vegas
Fotó: Scott Olson

A korábbi alelnök is versenybe száll azért, hogy a republikánus párt jelöltjeként elindulhasson a jövő évi amerikai elnökválasztáson. Június elején indította el az elnökjelöltségért folytatott kampányát, és az ukrán fővárosban adott interjúban kiemelte: kijevi látogatása „megacélozta eltökéltségét, hogy hozzájáruljon a határozott amerikai támogatás sürgetéséhez ukrajnai barátaink és szövetségeseink részére”.

A szabadság nyerésre áll Ukrajnában, és most még inkább, mint valaha, bíznunk kell a bátor harcosokban, akik kiállnak a szabadságért, és ellenállnak az orosz agressziónak

– hangoztatta Pence.

A CNN hírtelevízió jelentése szerint a volt alelnök látogatást tett a Kijev melletti Bucsában, Irpinyben és Moscsunban is, hogy személyesen lássa az orosz tüzérségi támadások nyomait.

„Meggyőződésem, hogy eljön a nap, amikor Ukrajna szuverenitását helyreállítják” – mondta Pence, hozzátéve, hogy „a szabad világ nem fogja eltűrni” Oroszország behatolását.

Két ukrán tábornokot és közel 50 tisztet ölt meg a kramatorszki orosz rakétacsapás

Az orosz erők mind Bahmutnál, mind a város melletti szárnyakon teljes mértékben urai a helyzetnek – állítja a donyecki régió orosz kormányzója.

Pence az első a republikánus párti elnökjelöltségért induló politikusok között, aki találkozott Zelenszkijjel a kampány során.