A tűzoltók Görögországban és a Kanári-szigeteken is küzdenek a lángokkal, miközben Spanyolországban a legmagasabb fokú hőségriadó lépett érvénybe. Olaszország egyes részein a nagy meleg miatt korlátozzák a sportolást napközben, a gyerekeknek például kifejezetten nem ajánlják az aktív tevékenységeket.

A member of the public holds a cold water bottle on her skin in Rome, on July 14, 2023, as Italy is hit by a heatwave. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

Kaliforniától Kínáig a hatóságok a perzselő hőség miatti egészségügyi veszélyekre figyelmeztettek. A felszólításokban arra kérik az embereket, hogy igyanak sok vizet, és ne menjenek ki a napra – írta meg a The Guardian.

Egyszerűen nem mehetsz ki az utcára, szörnyű a helyzet

– mondta egy madridi lakos, a 27 éves Lidia Rodriguez.

Globálisan dőlnek meg a melegrekordok. Pekingben 23 éves rekord dőlt meg, amikor 27 egymást követő napon volt 35 fok feletti a hőmérséklet. Az amerikai Phoenix is nehézségekkel néz szembe. 

49 év után először fordult elő, hogy 19 napon keresztül mindennap 43,3 fok vagy annál magasabb volt a hőmérséklet. 

Soha nem mértek még ilyen meleget Kínában: 52 fok az új országos rekord

Kína északnyugati részén egy településen országos rekordmeleget, több mint 52 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek a hétvégén – jelentette be a kínai meteorológiai szolgálat hétfőn.

A dél-franciaországi Alpe d’Huez alpesi síparadicsomban 29,5 fokig kúszott a hőmérő higanyszála, miközben a Pireneusok lábánál fekvő Verdunben most először mértek 40,6 fokot.

A globális felmelegedést kiváltó okok egy szemernyit sem csökkennek. Az extrém időjárás évről évre egyre rosszabb lesz, a világnak pedig fel kell készülnie az egyre szélsőségesebb hőhullámokra – erről az ENSZ Meteorológiai Világügynökségének (WMO) hőségért felelős tanácsadója, John Nairn beszélt.

Megváltoztatja a hőség a nyaralási szokásokat Európában

A klímaváltozás a hűvösebb éghajlatú helyekre űzi a turistákat.

Olaszországban kritikus a helyzet

A villamosenergia-fogyasztás 2023-as rekordot ért el kedd délután Olaszországban, mivel gyakorlatilag minden háztartásban felkapcsolták a ventilátorokat és a légkondicionáló berendezéseket. 

A man puts his head in the water to cool off at the fountain in Piazza del Popolo in Rome, on July 18, 2023. Europe braced for new high temperatures on July 18, 2023, under a relentless heatwave and wildfires that have scorched swathes of the Northern Hemisphere, forcing the evacuation of 1,200 children close to a Greek seaside resort.
Tiziana FABI / AFP
Egy férfi vízbe dugja a fejét, hogy lehűljön a római Piazza del Popolo szökőkútjánál.
Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Az emberek, ahogy csak tudnak, védekeznek az elviselhetetlen hőség ellen.

Akkora a hőség, hogy Toscanában a tehenek is ventilátorokat kaptak

Hűsítő zuhanyt is kapnak az állatok a forróság elviselésére.

Az olasz egészségügyi minisztérium kedden az ország 27 nagyobb városa közül 20-ra adott ki vörös riasztást, szerdán pedig további három városban hirdették ki a vészhelyzetet. A lakosságnak egyetlen lehetősége ebben a helyzetben, ha otthon marad a klimatizált helységekben.

Rómában kedden 41,8 fokot mértek, Szicíliában pedig 41 fokot. Szardínián a hőmérséklet elérte a 45 fokot.

Leállították az építkezéseket Rómában a hőség miatt

Itáliába megérkezett a hőhullám, amelynek nyomán az építkezéseken dolgozók felfüggesztették a munkát.

Az olasz kórházak telítődtek a nagy hőség miatti rosszul lett emberekkel. A sürgősségi esetek száma meredeken nő.

Németországban bevezethetik a sziesztát

A németországi közegészségügyi szolgálat szieszta bevezetését javasolja a munkahelyeken a hőség miatt. A közegészségügyi tisztek egyesületének vezetője, Johannes Niessen szerint a dél-európai országokhoz hasonlóan kell a sziesztát elrendelni a legmelegebb délutáni órákban. 

Szerintük az extrém melegben a dolgozók produktivitása csökken, illetve az éjszakai meleg miatt egyébként is kialvatlanok az emberek, ami koncentrációs problémákhoz vezet.

Németországban 30-35 fok körül alakul a hőmérséklet mindennap, Bajorországban 38,8 fokot is mértek.

Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP

A német egészségügyi miniszter szerint a szieszta bevezetése elhibázott döntés lenne, de tiszteletben tartják a munkáltatók jogát, hogy határozzanak erről. A BDA Munkaadók Szövetsége hajlik a szieszta bevezetésére. Niessen szerint a munkahelyeken érdemes lenne lazítani a dress code-on, hogy a dolgozók könnyebb ruhákban végezhessék el a munkájukat.

A kánikula emberéleteket követel

A Meteorológiai Világszervezet adatai szerint az extrém meleg egyre jobban felerősödik az egész világon. Becsléseik szerint csak 

Európában 61 ezer ember halhatott meg tavaly a melegebb nyári hónapokban. 

Olaszország és Spanyolország mellett vörös hőségriadó van érvényben Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban is.

Minden idők legforróbb évének ígérkezik 2023

A nyár még véget sem ért, de úgy tűnik, hogy idén az elmúlt kétszáz év minden melegrekordja megdől.