Egyelőre csak becslések vannak arról, hogy a legnagyobb világsztárok mennyi pénzt kérnek egy-egy fellépésünkért. A gázsi egyébként is számos tényezőtől függ, hiszen egyáltalán nem mindegy, hol és milyen körülmények között, mekkora koncertet kell adnia egy előadónak. Értelemszerűen az arénakoncertek jóval drágábbak a fesztiváloknál, már csak az események hosszából és felszereltségéből adódóan is. Egy fesztiválon, ahol a nagyszínpadon egymásnak adják a kilincset a fellépők, nem lehet olyan show-t megszervezni, mint például a Puskás Arénában.

EILISH, Billie
Budapest, 2023. augusztus 15.Az amerikai Billie Eilish koncertje a 29. Sziget fesztivál hatodik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 15-én.MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2023. augusztus 15.
Az amerikai Billie Eilish koncertje a 29. Sziget fesztivál hatodik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 15-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A legnagyobb nevek sok esetben fix díjat kérnek, hogy színpadra álljanak. A számos változó, a külön megegyezések és egyéb juttatások miatt valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy mennyi pénzért zenélnek, így marad a találgatás.

Az idei Sziget húzóneve a fiatal amerikai énekesnő, Billie Eilish volt. Az előadót világszerte rengetegen imádják, és ezt tökéletesen bizonyítja, hogy az Instagram-oldalán már 110 millió követője van.

A 21 éves előadó a friss becslések szerint évi 75 millió dollárt tehet zsebre, miközben a nettó vagyonát 141 millió dollárra becsülik.

Billie Eilish nem csak a színpadon, a tőzsdén is tarol

Az idei Sziget egyik legnagyobb neve két számjegyű hozamot ért el részvénybefektetésein, ingatlanportfóliója is jelentős.

A Celebrity Talent amerikai ügynökség már több mint 25 éve foglalkozik fellépésszervezéssel. Hivatalos honlapjuk alapján a legnagyobb sztárokkal állnak kapcsolatba, rajtuk keresztül pedig el lehet kezdeni alkudozni egy fellépésre, akár még Billie Eilishsal is. 

Egy Billie Eilish-koncertért szerintük alsó hangon 999 999–1 499 000 dollár közötti összeget kell fizetni (350 millió–530 millió forint).

A honlapon kiemelték, hogy ez a sáv a legalacsonyabb érték, amiért az énekesnő egyáltalán hajlandó elkezdeni tárgyalni. A fellépés helyétől, típusától, idejétől és még sok más tényezőtől függően a díj ennél csak magasabb lehet.

Az idei Sziget másik húzóneve a Las Vegas-i pop-rock banda, az Imagine Dragons volt. Az együttes népszerűsége egy fokkal szerényebb, mint Billie Eilishé, az együttes Instagram-követőinek száma például meghaladja a 7,2 milliót. A Celebrity Talentnál az Imagine Dragonst 1,5 millió dollárért lehet megpróbálni elcsábítani egy koncertre, más információk szerint a zenekar viszont még ennél is több pénzt kér.

REYNOLDS, Dan
Budapest, 2023. augusztus 11.Dan Reynolds énekes az amerikai Imagine Dragons együttes koncertjén a 29. Sziget fesztivál második napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 11-én.MTI/Balogh ZoltánBudapest, 2023. augusztus 11.
Dan Reynolds énekes az amerikai Imagine Dragons együttes koncertjén a 29. Sziget fesztivál második napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 11-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az Advocate Channel egy 2021-es cikkében rangsorolta a top 10 legdrágább előadót, ami a koncertgázsikat illeti. Ezen a listán 

az Imagine Dragons ekkor még 2 millió dolláros áron szerepelt (nagyjából 700 millió forint). 

Lehetséges, hogy az elmúlt két évben kissé engedtek a fizetési igényükből, de azt ismét hangsúlyozni kell, hogy a feltüntetett árak csak becslések, a valóságban valószínűleg magasabbak lehetnek ennél.

Az idei Sziget-fellépők bérbecsléseivel a Blikk is foglalkozott. A lap azt írta, hogy Billi Eilish nagyjából 1,75 millió dollárt kérhetett a hakniért (körülbelül 600 millió forint), az Imagine Dragons fizetését pedig 2 millió dollárra tette.