A romániai bíróság döntése értelmében kiengedték házi őrizetéből Andrew Tate brit-amerikai influenszert, akit embercsempészettel és nemi erőszakkal gyanúsítanak a hatóságok. Tate és testvére hónapok óta volt őrizetben Bukarestben, eleinte börtönben, majd az otthonukban.

Andrew Tate
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A döntés szerint augusztus 4-től október 2-ig a Tate-fivérek lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak, azaz tilos elhagyniuk Bukarest, illetve a román főváros bővebb területét, a rendőrségen pedig rendszeresen jelentkezniük kell, ahogyan az is tilos számukra, hogy kapcsolatba lépjenek az áldozatokkal – írja a The Guardian című brit lap.  

Tate és testvére továbbra is azt állítja, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtek el, és bíznak a román igazságszolgáltatásban, hogy végleg felmentik majd őket a vádak alól. 

Andrew Tate-nek, az egykori kick-bokszolónak több millió online követője van, annak ellenére, hogy megjegyzései miatt kitiltották többek között a TikTokról, az Instagramról, a Facebookról és a YouTube-ról is. 

Öt évvel ezelőtt költözött Bukarestbe, és december végén tartóztatták le, miután házkutatást tartottak nála.

Tate 2016-ban vált híressé, amikor eltávolították a brit Big Brother tévéműsorból egy olyan felvétel miatt, amelyen egy nőre támadt.

A hatóságok szerint a testvérek egy szervezett bűnözői csoport tagjai voltak, amely nőket kényszerített pornográf tartalmak készítésére.