Harrison Ford amerikai filmsztár egy újonnan felfedezett kígyófaj névadója lett – számolt be róla a kígyókutatással foglalkozó Német Herpetológiai és Terrarisztikai Társaság (DGHT) kedden. A mindössze 40 centiméteres hüllő, amelyet egy nemzetközi kutatócsoport fedezett fel az Andokban még májusban, hivatalosan a Tachimenoides harrisonfordi nevet viseli.

''Indiana Jones And The Dial Of Destiny'' Red Carpet - The 76th Annual Cannes Film Festival
CANNES, FRANCE - MAY 18: Harrison Ford attends the ''Indiana Jones And The Dial Of Destiny'' red carpet during the 76th annual Cannes film festival at Palais des Festivals on May 18, 2023 in Cannes, France. (Photo by Luca Carlino/NurPhoto) (Photo by Luca Carlino / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A DGHT kiemelte, hogy a névadással a Star Wars- és az Indiana Jones-filmekkel világhírűvé vált 81 éves színész természetvédelem iránti elkötelezettsége előtt tisztelegnek.

A sárgásbarna színű, fekete foltokkal tarkított, barna hasú kígyó emberekre ártalmatlan, békés faj.

Edgar Lehr német herpetológus, a felfedező kutatócsoport egyik tagja a DPA német hírügynökségnek elmondta, hogy Harrison Ford értesült a névadásról, és azt mondta, hogy az általa alakított Indiana Jonesszal szemben kedveli a kígyókat. A Conservation International nonprofit szervezet által készített Nature Is Speaking című dokumentumfilm-sorozatban – amelynek minden része más színész hangján más-más természeti egységet mutat be – az óceán Ford hangján szólal meg.

Nem kelt el Leia hercegnő ruhája a Los Angeles-i aukción

Az árverést szervező cég kétmillió dolláros (680 millió forint) árat remélt az ikonikus darabtól, de a licitálók végül nem adták meg a nyitó összeget sem.

Nem Harrison Ford az első, akiről állatfajt neveztek el. Edgar Lehr elmondta, hogy korábban egy békafajtát kereszteltek el a világhírű brit természettudósról, Sir David Attenborough-ról.

Ezzel természetesen az állatokra igyekszünk felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy milyen sok állatfajta vár felfedezésre

– fűzte hozzá a perui kutatócsoport vezetője.