A selejtezőre a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gyakorlókonyháján került sor a Hungexpón, ahol a versenyzőknek két témát kellett elkészíteniük, és mindkettőt melegen prezentálni a zsűri számára.

Fekete Antonio
Bocuse d'or selejtező
küldött képek
Séfek – kóstoló előtt. Fotó: Fekete Antonio

Az egyik feladat két, egy vegetáriánus és egy vegán köretelem elkészítése volt – tetszőlegesen választott mártással. Majd a második téma fő elemének a lazacfilét választották, ehhez két köretet kellett készíteni, és az egyikben két gyökérzöldségnek is szerepelnie kellett. A prezentált ételben ízben és látványban is dominálnia kellett a lazacnak, és egyfajta szószt is elvártak hozzá a versenyzőktől, akiknek mindkét témát 12 főre kellett elkészíteniük.

Fekete Antonio
Bocuse d'or selejtező
küldött képek
Tiago Sabarigo, Michelin-csillagos séf zsűrizés közben. Fotó: Fekete Antonio

A kóstolózsűriben a magyar gasztronómia jeles séfjei, Danó Zoltán, Kaszás Kornél, Koppány Levente, Litauszki Zsolt, Molnár Márk, Segal Viktor, Szulló Szabina, Tiago Sabarigo, Varju Viktor és Volenter István szerepelt, a konyhai zsűri tagjai Erdei János, Haraszti Zsolt, Kelemen Helmut, Lutz Lajos, Ben Morris, Nyikos Patrik, Thür András és Vajna Tamás voltak. A zsűri élén Dalnoki Bencét, a lyoni bronzszobros magyar csapat vezetőjét láthattuk, aki egyébként majd a következő magyar csapatban az elnök szerepét fogja betölteni.

Fekete Antonio
Bocuse d'or selejtező
küldött képek
A zsűri élén (bal szélen) Dalnoki Bence, a világbajnokságon harmadik helyezett magyar csapat séfje. Fotó: Fekete Antonio


A továbbjutók:

Balogh Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László

Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik

Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel

Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond

Fekete Antonio
Bocuse d'or selejtező
küldött képek
Jó hangulatban zajlott a selejtező. Fotó: Fekete Antonio

Az október végi magyar döntőre szintén két étellel kell készülnie a négy jelöltnek. Az egyik téma marad a lazac, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel, és egy külön edényben szervírozott raguval kell prezentálni. A másik téma egy ugyancsak meleg, tengeri herkentyűs étel, amelyhez kötelezően kell használni céklát, almát, zellert, valamint egyfajta kagylót és rákot.

Fekete Antonio
Bocuse d'or selejtező
küldött képek
Versenyzők és zsűritagok. Fotó: Fekete Antonio

A zsűri összegzése szerint a magyar selejtező nagyon jó színvonalú volt, de a hiányosságokra is felhívták a versenyzők figyelmét, hogy a döntőn már mindenki a legjobbat hozhassa ki magából.