Extra

Oroszország a WhatsApp betiltására készül

A WhatsApp új Channels funkcióját az orosz vezetés veszélyesnek tartja, így felkészültek az alkalmazás betiltására. A Channels egy olyan új lehetőség lesz az appban, ami a hagyományos közösségimédia-oldalakhoz teszi hasonlatossá a programot. Az orosz kommunikációs hivatal, a Roszkomnadzor szerint így lehetőség lenne külföldről tiltott információkat terjeszteni Oroszországban.

A Meta termékei közül Oroszországban már csak kizárólag a WhatsApp nincs blokkolva, de ez hamarosan megváltozhat. Az alkalmazásban szeptember 13-án elindították a WhatsApp Channels funkciót, ami az applikációnak egy hagyományos közösségimédia-platform jelleget ad. A Channelsen keresztül a felhasználók külön értesítéseket kaphatnak az általuk követett hírességekről, sportolókról, politikusokról és hasonló témákról.

Chiang,Mai,,Thailand,-,Apr,12,2016,:,Young,Female
Fotó: Shutterstock

A WhatsApp Channel funkciót teszt jelleggel Szingapúrban és Kolumbiában aktiválták először, de 

hamarosan 150 országban válik elérhetővé, köztük Oroszországban.

Az oroszoknál a WhatsApp eddig azért maradt korlátozás nélkül, mivel nem információterjesztésre szolgáló platform, hanem egy üzenetküldő alkalmazás – írta meg a Ren.tv.

Befejezi működését Prigozsin médiacsoportja

A Patriot Media Kreml-barát irányvonalat képviselt, és pozitívan ábrázolta Prigozsin, valamint a Wagner csoport működését.

Az orosz kommunikációs és információs hivatal, a Roszkomnadzor sajtóosztálya közölte, hogy a WhatsAppot blokkolni fogják, ha a Channels funkció utat enged az Oroszországban tiltott tartalmakhoz és információkhoz. Az Állami Duma egyik képviselője is jelezte, hogy 

vizsgálni fogják, hogy a WhatsApp új funkciója mennyire veszélyes Oroszországra, és szükség esetén fel fognak lépni a Meta programja ellen.

A Facebook és a WhatsApp anyavállalata, a Meta egyébként terrorszervezetnek van minősítve Oroszországban.

Az orosz Szövetségi Tanács tagja, Viktor Bondarev szerint a WhatsApp hagyományos közösségimédia-platformmá alakulása aggasztó és veszélyt jelent Oroszországra. Úgy véli, hogy a Channels funkció egy egyértelmű fenyegetés az orosz nép ellen. A Kreml szóvivője, Dmirtij Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök mérlegelni fogja a WhatsApp blokkolásának kérdését.

 

Oroszország WhatsApp Meta
Kapcsolódó cikkek