Befejezi működését a Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója irányítása alatt álló orosz médiacsoport, a Patriot Media holding. A vállalat közösségimédia-oldalain tegnap közzétett videoklipben Jevgenyij Zubarev, a RIA FAN hírportál igazgatója jelentette be a döntést. Zubarev nem indokolta a lépést, viszont méltatta a Patriot Media tevékenységét, mondván, hogy az mind Prigozsint, mind Putyint megvédte a Kreml-ellenes ellenzék, köztük a bebörtönzött Putyin-kritikus Alekszej Navalnij támadásaitól.

Fotó: AFP

A Patriot csoport Alekszej Navalnij és az ellenzék más képviselői ellen dolgozott, akik valóban megpróbálták tönkretenni az országunkat

– fogalmazott. A Patriot Media, amelynek legismertebb terméke a RIA FAN hírportál volt, Kreml-barát irányvonalat képviselt, és pozitívan ábrázolta Prigozsin, valamint a Wagner csoport működését. A Kommerszant című orosz lap pénteken arról számolt be, hogy az ország hírközlési felügyelete, a Roszkomnadzor blokkolta a Prigozsinhoz köthető médiát.

Az 1961-ben született Prigozsin a háború, majd a puccskísérlet miatt került reflektorfénybe. A korábban Putyin séfjeként ismert férfi éttermeket üzemeltetett, amely kapcsolatban állt a Kremllel, innen a beceneve.

Prigozsinnal a zendülés előtti napokban közölték, hogy a Wagner csoport nem kap több pénzt az orosz államtól

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője a pénzéhsége, az ostoba ambíciói és a hirtelen vérmérséklete miatt lázadt fel Oroszország ellen – közölte az orosz törvényhozás alsóháza külügyi bizottságának elnöke. Andrej Kartapolov azt közölte Prigozsinnal a zendülés előtt néhány nappal, hogy a zsoldosserege nem kap több támogatást, ha nem szerződik le a védelmi minisztériummal. Ez azt jelentette volna, hogy Szergej Sojgu parancsolt volna a Wagnernek.