Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) közölte, hogy a Dish műholdas szolgáltatónak nem sikerült megfelelő módon leállítania a 2022-ben pályára állított EchoStar-7 nevű műholdat, ezért 150 ezer dollár bírságot szabott ki.

3d,Render,Of,Space,Debris,Around,Planet,Earth
Fotó: Shutterstock

Ez a bizottság első ügye az űrszemét-szabályozás terén 

– írta közleményében a műholdas távközlési szolgáltatások engedélyezéséért felelős FCC.

A műhold működési élettartamának végéhez érve a Dish az előírt magasságnál alacsonyabbra helyezte az eszközt, ami felveti az űrszemét problémáját. Az űrben keringő hulladékok veszélyeztethetik például az űrhajókat - közölte az FCC.

A Dish még 2012-ben ígéretet tett arra, hogy a leselejtezett műholdat 300 kilométerre a működési keringési pályája fölött helyezi el, de mivel kevés volt az üzemanyag, a mesterséges égitestet alacsonyabb, 120 kilométeres magasságon hagyta sorsára.

A műholdas műveletek elterjedésével és az űrgazdaság felgyorsulásával meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a szolgáltatók betartják-e a rájuk vonatkozó kötelezettségeket

– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az FCC vezetője, aki áttörő jelentőségű elszámoltatásnak nevezte a 150 ezer dolláros bírság kiszabását.

Ufóügyi vezetőt nevez ki a NASA: „nem lehet kizárni a Földön kívüli eredetet sem”

Az amerikai űrügynökség szerint vannak bizonyos észlelések, amelyekről máig nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy természetes, földi eredettel rendelkeznek.