Ufókutatási igazgatót nevez ki a NASA, miután elismerte, hogy még mindig vannak olyan megmagyarázhatatlan objektumok az égen, amelyek veszélyt jelenthetnek az amerikai légtérre. 

Ufo,,An,Alien,Plate,Hovering,Over,The,Field,,Hovering,Motionless
Fotó: Shutterstock

Az amerikai űrkutatási hivatal azt követően jelentette be az új ufóügyi vezető kinevezését, hogy közzétette jelentését az „azonosítatlan rendellenes jelenségek (UAP)” ügyében végzett, 15 hónapos kutatásáról. A NASA egyben figyelmeztetett: a rendelkezésre álló adatok túl korlátozottak ahhoz, hogy „végleges tudományos következtetéseket” lehessen azokból levonni.

Az elmúlt több mint egyévnyi kutatás során a független csoport ugyan arra a következtetésre jutott, hogy a korábban észlelt ufók többsége természeti jelenség – többnyire repülőgépek, léggömbök, drónok vagy időjárási együttállás – volt, Bill Nelson, a NASA adminisztrátora, egykori űrsiklóűrhajós és amerikai szenátor szerint ugyan nincs bizonyíték arra, hogy a jelenségek bármelyike Földön kívüli eredetű lenne. Nelson ugyanakkor hozzátette: 

a Földön kívüli eredet sem kizárható egyes megfigyelések esetén.

A jelentés közzététele után tartott sajtótájékoztatón Nelson kifejtette: „a NASA független kutatócsoportja nem talált bizonyítékot arra, hogy az UAP-k Földön kívüli eredetűek lennének, de az sem derült ki, hogy pontosan mik ezek az UAP-k. A NASA küldetése az ismeretlen megismerése. Nem tudjuk, hogy mik ezek az UAP-k, de megpróbáljuk kideríteni”.

A NASA közleménye hozzátette: az elmúlt időszakban egyre több megbízhatónak tekintett forrás irányából is érkeztek beszámolók megmagyarázhatatlan égi jelenségekről, a helyzet vizsgálatát azonban nagyban nehezíti az a stigma, amivel az ufóészlelőket szerte a világon illetik, így nem áll rendelkezésükre elég adat ahhoz, hogy a témában végérvényes kijelentéseket tudjanak tenni.