Extra

Közeleg a pulykapénz: a cégek hamarosan elkezdhetik kifizetni az év végi jutalmakat

Az év vége a magyar cégek harmadánál év végi jutalmakat jelent a dolgozóknak. A Comline Budapest közleményében azt írta, hogy a bónuszok változatosak lehetnek, de vannak helyek, ahol kiemelkedő jutalom ütheti a dolgozók markát. A tréningcég szerint van olyan vállalat, ahol akár egy új autó árát is megkaphatják a kiemelkedően teljesítő alkalmazottak.

Egy új autó árával vetekedő év végi bónuszt is kifizethetnek a cégek fejenként, azonban a várt motiváció így is elmaradhat, ha a célokat és kulcsfontosságú elvárásokat nem tűzi ki a munkaadó – derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából. Az Egyesült Államokban a vállalatok 33 százaléka ajánl év végi bónuszt, közöttük pedig a leggyakrabban az IT-cégek jutalmazzák dolgozóikat ebben a formában.

close up hand of employee receive bonus from manager
Fotó: GettyImages

Magyarországon hasonló az arány, azonban nálunk az értékesítő és gyártási területeket is gyakran elismerik anyagi juttatás, extra szabadság vagy részesedés formájában.

Az év végi bónusz izgalmas pillanatot jelent a munkavállalók és munkáltatók számára egyaránt. Ez az éves juttatás olyan lehetőséget kínál, amikor a munkáltatók megjutalmazhatják munkavállalóikat az év során végzett kemény, sikeres munkájukért, egy kis extra jövedelem vagy egyéb juttatások formájában az ünnepek előtt. A legfontosabb azonban, hogy ki kapja, miért, mennyit és milyen célok mentén?

Amerikai minta: minden 3. cég oszt év végén bónuszt

Az év végi bónusz hagyománya eredetileg az Egyesült Államokban gyökerezik, ahol az 1800-as évek közepén, a nagyvállalatok térnyerése közben néhány cég úgy döntött, hogy megjutalmazza a munkavállalókat a jó teljesítményükért és a hűségükért. Elsőként azok kaptak bónuszt, akiknek a teljesítménye kiemelkedő volt, de később a bónuszok szélesebb körben elterjedtek. A Zippa.com 2022-es felmérése szerint 

az Amerikai Egyesült Államokban a vállalatok 33 százaléka jutalmazza év végén valamilyen formában a dolgozóit, 

amelynek 69 százaléka az IT-szektorban tevékenykedik. A Comline Budapest jelenlegi, hazai ügyfélállományán azt tapasztalja, hogy Magyarországon hasonló az arány. 

Magyarországon is hozzávetőlegesen minden harmadik vállalat jutalmaz, azonban nálunk mindig is az értékesítő vagy projektvezető kollégák kapják a kiemelkedő bónuszt, ezt követően a gyártással foglalkozó területeket ismerik el

– mondta a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere, Nagy Béla.

Mennyi év végi jutalmat adnak a cégek és mit kérnek cserébe?

Hazánkban a leggyakoribb jutalmazási forma az egyszeri pénzbeli juttatás, amelyet tizenharmadik havi fizetésként vagy pulykapénzként is szoktak emlegetni.

A Comline közleménye szerint még Magyarországon is előfordulhat, hogy egy autó árával honorálják a kiemelkedő alkalmazottak munkáját. Hozzátették, hogy általában a bónuszok kifizetése egybeesik a jövő évi célok megfogalmazásával, hogy a dolgozók lelkesebben álljanak az új kihívások elé. Az egyéni célok mellett a csapatcélok is ilyenkor körvonalazódnak a következő évre, azonban az sem ritka, hogy ilyenkor, extra juttatásért cserébe erősebb teljesítmény az elvárt év végéig.

Fenntartható a magas év végi jutalmak rendszere?

Az év végi bónusz tehát nemcsak egy egyszerű pénzügyi tranzakció, hanem egy fontos eszköz a munkáltatók és munkavállalók közötti kapcsolat erősítésére és az ünnepi szezon hangulatának fokozására.

A Comline Budapest szerint az év végi jutalmak rendszere továbbra is fontos szerepet kap több vállalat életében. Szerintük a modern folyamatos változása sokat alakíthat az eddig bevett sémákon, a jutalmak formája, vagy az összeg nagysága sokat változhat.

 

jutalom bónusz mozaik juttatás
Kapcsolódó cikkek