Extra

Majd száztagú magyar roma turistacsoport rekedt Izraelben, mert kitört a háború

A turistacsoport tagjainak a helyi konzulátus munkatársai is igyekeznek segíteni. Sokuknak a pénze is elfogyott, így sem élelmet, sem innivalót nem tudnak venni maguknak.

Egy magyarországi roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben a háború kitörése miatt – mondta ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke, aki hozzátette: a turisták járatát este törölték, emiatt nem tudták elhagyni az országot.

Arlanda,,Stockholm,,Sweden,-,July,10,,2018:,Sas,Scandinavian,Airlines,
Fotó: Shutterstock

A Roma Szeretetszolgálat elnöke elmondta: a turisták közül sokaknak a pénze is elfogyott, így sem élelmet, sem innivalót nem tudnak venni maguknak, azt pedig, hogy mikor és hogyan juthatnak majd haza, egyelőre nem lehet tudni. 

Rostás-Farkas hozzátette: a csoport eredetileg 120 fős volt, de többen korábban hazajöttek – írta meg a Blikk.

A szervezet elnöke közölte: akkor keresték meg őt a turisták, amikor, még az eredeti indulást megelőzően a szállodájukat sem tudták elhagyni a konfliktus éleződése miatt. A tel-avivi nagykövetség közbenjárásával ezek után rendőri-katonai kísérettel vitték őket ki a reptérre, ahol ezt követően törölték a járatukat. 

A helyi magyar konzulátus képviselői eközben kijelentették: igyekeznek szállást biztosítani a turisták számára, de ételt-italt nem tudnak számukra garantálni, azt maguknak kell megoldaniuk – csakhogy többeknek elfogyott a pénzük. Időközben azonban kiderült: Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos közvetlen anyagi támogatást küldött a pórul járt turisták számára, valamelyest enyhítve ezzel nehézségeiken.

FRISSÍTÉS – hétfő, 06:00

Izraelben rekedt magyarok: a kormány az éjjel mentőakciót indított – mindenki épségben hazaért

Vasárnap éjjel a kormány két kormányzati repülőgéppel kimenekítette az Izraelben rekedt magyarokat, köztük a majd száz fős roma csoportot.

 

háború kitörés izraeli háború Roma Szeretetszolgálat Izrael turistacsoport
Kapcsolódó cikkek