Extra

Az ellopott arany vécé esete: előkerülhettek a tettesek

Az aranyvécét még 2019 szeptemberében lopták el a Blenheim-palotában rendezett kiállításról.

Vádat emeltek négy angol férfi ellen hétfőn egy 18 karátos aranyvécé ellopása miatt, amelyet a a Blenheim-palotából tulajdonítottak el, Winston Churchill szülőhelyéről. A 4,8 millió font (nagyjából kétmilliárd forint) értékű vécé Maurizio Cattelan olasz konceptuális művész munkája volt, amely egy művészeti kiállítás része volt az Oxford városa melletti Blenheim-palotában – írja az AP News.

Guggenheim Museum in New York - Golden toilet
Az America címet viselő 18 karátos aranyvécé eredetileg a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban volt kiállítva.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A brit koronaügyészség hétfőn közölte, hogy a négy 35 és 39 év közötti férfi ellen büntetőeljárást indítottak lopás miatt, valamint betöréssel vádolják őket. 

Az Amerika címet viselő aranyvécé az óceánon túli túlzott gazdagságról szóló, hegyes szatíra volt. A mosdó teljesen működőképes volt, a lopás előtt a kiállítás látogatói háromperces időpontot foglalhattak a használatára. 

A műalkotást a mai napig nem találták meg, de talán most a rendőrségi eljárás során fény derülhet a hollétére.

A lopás idején a rendőrség azt közölte, hogy mivel a vécét a palota vízvezetékrendszeréhez csatlakoztatták, az eltávolítása „tetemes károkat és beázásokat” okozott az épületben, amely az UNESCO Világörökség része, értékes műalkotásokkal és bútorokkal van tele, és több ezer ember látogatja meg minden évben.

Az ügyészek közlése szerint a négy gyanúsított november 28-án jelenik meg az oxfordi táblabíróság előtt.

 

lopás arany vécé Blenheim Palace Anglia Guggenheim Múzeum
Kapcsolódó cikkek