Az izraeli börtönökben uralkodó körülményeket bírálták és bántalmazásukról számoltak be az izraeli erők és a gázai palesztin fegyveres csoportok közötti humanitárius szünetről született megállapodás részeként szabadon engedett palesztin rabok.

A Palestinian female prisoner hugs a relative among supporters and relatives after being released from an Israeli jail in exchange for Israeli hostages released by Hamas from the Gaza Strip, in the occupied West Bank on November 28, 2023. Israel's prison authority said that 33 Palestinian prisoners had been released "during the night" under the terms of a truce deal that returned hostages from the Gaza Strip. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Embertelen körülményekről számoltak be a szabadon engedett palesztin rabok.
Fotó: AFP

A dpa német hírügynökség által megkérdezett egyik, hétfő este szabadon engedett palesztint állítása szerint 11 hónapos fogva tartása alatt időnként megalázták és megverték a Negev-sivatagban lévő egyik izraeli börtönben. Amikor szabadulása előtt nem sokkal átszállították a ciszjordániai Ofer börtönbe,

a biztonságiak lerángatták, illetve lelökték egy lépcsőn, 

valamint megrúgták és megütötték – mondta el a Dadzsani nevű 18 éves férfi. Az egykori rabot elmondása szerint egyéb vádak mellett azért vették őrizetbe, mert kövekkel dobálta az izraeli biztonsági erők tagjait, ítélet azonban nem született az ügyében.

Szintén az izraeli börtönben uralkodó körülményeket bírálta egy 50 éves, hétfőn szabadon engedett palesztin nő. Arab hírügynökségeknek adott nyilatkozatában a volt fogoly azt állította, hogy rendszeresen bántalmazták abban az izraeli börtönben, ahol a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet feltételezett tagjaként raboskodott, miután tavaly márciusban őrizetbe vették és szeptemberben hat év börtönbüntetésre ítélték.

Az izraeli börtönhatóságok eddig egyik nyilatkozatot sem kommentálták.

Meghosszabbíthatják a tűzszünetet Gázában, folytatódhat a túszok felszabadítása

A tűzszünetet egyszer már négyről hatnaposra módosították a felek, minden esély megvan a fegyverropogás visszatértének további odázására is. Hamarosan a férfi túszok átadása is megindulhat.

Izrael kedd hajnalban palesztin rabok újabb csoportját engedte szabadon börtönökből a tűzszünetről született megállapodás részeként. A 33 rabot, nőket és tinédzsereket különböző büntetés-végrehajtási intézetekből engedték szabadon. A legfiatalabb a jelentések szerint 14 éves. 

Ezzel százötvenre emelkedett az izraeli börtönökből kiengedett palesztin foglyok száma.

A szabadlábra helyezett palesztin rabokat többek között izraeliek elleni késes támadásokért, gyújtogatásért és gyújtóbombával vagy kövekkel elkövetett támadásokért ítélték el.