Egy pár kisebb, lokalizált konfliktustól eltekintve ötödik napja is kitart a tűzszünet a Gázai övezetben, a felek pedig kölcsönösen nyitottak az átmeneti béke meghosszabbítására is, ha meg tudnak állapodni a további túszok szabadon engedésének menetéről.

Folytatódhat a túszok szabadon engedése a Gázai övezetben.
Fotó: Mahmud Hams / AFP

Az izraeli fél ugyanis bejelentette: ha a Hamász továbbra is hajlandó legalább napi tíz túszt szabadon bocsátani, akkor az izraeli erők nyitottak a tűzszünet végpontjának arányos kitolására is. A terrorszervezet eddig 69 túszt, kizárólag nőket, gyermekeket és 19 vendégmunkást engedett szabadon, hamarosan férfiakat kellene majd átadnia Izraelnek: erre pedig korábban még nem volt példa.

A tűzszünet jelenlegi formájában hat napig tart, a feleknek így további egy napjuk van arra, hogy a túszcserék folytatásáról megállapodjanak.

Reméljük, hogy a megszálló izraeliek betartják a tűzszünet rájuk eső részét a következő másfél napban, mivel egy olyan egyezség létrehozására törekszünk, melynek keretein belül nem csak nőket és gyermekeket adnánk át részükre

– jelentette be Khalil al-Hajja, a Hamász egyik tisztviselője.

Minden bizonnyal a két ország közti diplomáciai erőfeszítések segítésére, közben Katarba érkezett a CIA és a Moszad vezetője. A találkozóról szinte semmilyen részlet nem ismert, a két kémfőnök közleménye csupán annyit árult el, igyekeznek az eddigi haladásra építkezve folytatni a tárgyalásokat.

Az izraeli háború 53. napja – a Hamász átadta az izraeli túszok negyedik csoportját

A korábban szabadon engedett túszok arról számoltak be, hogy személyesen meglátogatta őket a Hamász gázai vezetője, és azt mondta nekik, hogy ott védve vannak. Friss hírek az Izrael–Hamász háborúról.

A pénteken megkezdett tűzszünet feltételeihez többé-kevésbé mind a Hamász, mind az izraeli védelmi erők tartották magukat: több, elszigetelt összetűzésről ugyan érkeztek híradások, halálos áldozatról egyik fél sem számolt be.

A tűzszünet meghosszabbításáért tett erőfeszítések ellenére Herzi Halevi, az izraeli fegyveres erők vezetője kiemelte: az átmeneti nyugalmat készültségük növelésére és potenciális bevetési műveleteik jóváhagyatására használják fel.