Recep Tayyip Erdogan török elnök António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetésében kifejtette, hogy Izraelt nemzetközi bíróságon kell felelősségre vonni a Gázai övezetben szerinte elkövetett háborús bűncselekményekért – jelentette kedden a török államfő hivatala.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
ANKARA, TURKIYE - SEPTEMBER 06: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during the launch of Medium Term Programme at the Presidential Complex in Ankara, Turkiye on September 06, 2023. Aytac Unal / Anadolu Agency (Photo by Aytac Unal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Erdogan szerint Izrael háborús bűnöket követ el.
Fotó: AYTAC UNAL / AFP

Erdogan az ENSZ Biztonsági Tanácsnak (BT) a Gázai övezetben kialakult helyzet miatt szerdára összehívott tanácskozása előtt vitatta meg Guterressel "a nemzetközi közösség elvárásait Izrael illegális támadásaira tekintettel", valamint a humanitárius segélyezés és a tartós békére irányuló erőfeszítések kérdését.

A telefonbeszélgetés során Erdogan elnök kijelentette, hogy Izrael továbbra is szégyentelenül tiporja a nemzetközi jogot, a háborús helyzetre vonatkozó szabályokat, valamint a nemzetközi humanitárius jogot, miközben a nemzetközi közösség szemébe néz; s felelősségre kell vonni az elkövetett bűncselekményekért a nemzetközi jog előtt

– olvasható a török elnök hivatalának állásfoglalásában.

A török külügyminisztérium közölte, hogy Hakan Fidan tárcavezető részt fog venni az ENSZ BT tanácskozásán New Yorkban.

Erdogan az izraeli támadásokat a Gázai övezetben korábban népirtásnak, Izraelt pedig terrorista államnak nevezte. Izrael visszautasította ezeket a vádakat mondván, hogy önvédelemből cselekszik egy olyan ellenséggel szemben, amely létét fenyegeti.

II. Abdalláh jordániai király kedden arról beszélt, hogy Izrael hadművelete a Gázai övezetben és katonai műveletei Ciszjordániában semmibe veszik az emberi értékeket és az élethez való jogot. Az uralkodó, aki ismételten a háború végét sürgette, kijelentette, hogy a Gázai övezet ostroma, amely a térséget hetekig elvágta a gyógyszer-, élelmiszer- és üzemanyagszállítmányoktól, valamint áramellátástól, háborús bűncselekménnyel ér fel.

Ezek háborús bűncselekmények, ezért nem maradhatunk vesztegek

– hangsúlyozta II. Abdalláh.