Extra

Senki ne induljon útnak! – Ónos eső miatt harmadfokú riasztást hirdettek ki négy vármegyében

Négy vármegyében is piros, vagyis harmadfokú riasztást adtak ki az intenzív ónos eső miatt. A legnagyobb mértékben Pest vármegye északi része érintett. Az éjszaka akár mínusz kilenc fokig is lecsökkenhet a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást adta ki ónos eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye 14 járására – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

201203_soszoro_1
Fotó: Horváth Balázs

Az aktuális meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazásán keresztül is lehet tájékozódni.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait.

Az érintett területeken fokozott odafigyelést kérnek mindenkitől. Azt tanácsolják az embereknek: ha tehetik, ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval. Ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében. Célszerű készülni arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram, ezért azt javasolják az embereknek, hogy készítsenek be elemlámpát vagy gyertyát. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – tanácsolja a OKF.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtök éjszaka akár mínusz 9 fokig is lecsökkenhet a hőmérséklet.

Az Északi-középhegységben havazásra lehet számítani, akár 5 centiméter hó is hullhat. Az Alföldön nagy mennyiségű eső eshet. A várakozások szerint 20-30 milliméter csapadék hullhat.

 

ónoseső Riasztás időjárás
Kapcsolódó cikkek