Ron Wyden amerikai szenátor levelet küldött az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának, amelyben aggodalmát fejezte ki, hogy a külföldi kormányok a push-értesítések adatait kérik olyan vállalatoktól, mint az Apple és a Google. Wyden közölte, hogy megpróbált többet megtudni a cégektől, azonban az Apple szerint a szövetségi kormány megtiltotta az ezzel kapcsolatos információkat megosztását.

Hand,Using,Smartphone,With,Showing,The,Bell,Icon,And,Notifications
A push-értesítések mindennapjaink részévé váltak.
Fotó: Shutterstock

Az okostelefonos alkalmazások push-üzenetekkel értesítik a felhasználókat a friss hírekről vagy egyéb információkról. Például a YouTube ilyen üzenetben jelzi, hogy egy általunk követett csatornán új videó jelent meg, milyen időjárás várható, vagy éppen a kedvenc sportcsapatunk mit játszott. A Gmail és más kliensek az új e-mailekről is küldenek értesítéseket, de számtalan appnál állítható be a funkció.

Azonban ezek az üzenetek átfutnak a Google és az Apple szerverein, így a két cég rálát ezek tartalmára. Ezeket a vállalatokat a kormányok kérésekkel kötelezhetik az adatok átadására. Attól függően, hogy egy adott felhasználó milyen programot telepített a készülékére, ezek a push-értesítések érzékeny információkat tartalmazhatnak és sokat elárulnak a felhasználó szokásairól, személyiségéről.

Ha valaki amiatt aggódik, hogy mennyi információt gyűjthetnek a cégek a push-értesítéseken keresztül, akkor az üzenetek kikapcsolhatóak a Beállítások – Értesítések menüponton belül Androidon és iOS rendszeren is. Itt lehetőség van letiltani teljesen a funkciót, vagy csak néhány alkalmazásnál leállítani az üzeneteket.

Az év elején David Libeau francia szoftverfejlesztő arról írt, hogy a felhasználók és a fejlesztők  nincsenek tisztában azzal, hogy alkalmazásaik a push-értesítéseken keresztül adatokat küldenek az amerikai techóriásoknak, amit adatvédelmi rémálomnak nevezett.

A Facebookot is működtető Meta megkezdi az üzenetek titkosítását a közösségi oldalain

A META adatvédelmi fejlesztésének keretein belül megkezdte az üzenetek teljes titkosítását a Facebookon, és a Messenger alkalmazásban. A tervek szerint az Instagram üzenetek sem maradnak ki a titkosításból; jövőre ezen a platformon is bevezetik ezt a funkciót. A vállalat szerint, amellett, hogy a WhatsApp már évek óta a világ legnagyobb titkosított platformja, eltarthat egy ideig, amíg minden Messenger felhasználónak frissül az új funkció.