Életműdíjat kap Martin Scorsese a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Az esemény szervezői bejelentették, hogy a következő, februárban megrendezendő filmfesztiválon fogják átnyújtani a díjat a rendezőnek.

Robbie Robertson: A Celebration Of His Life And MusicLOS ANGELES, CALIFORNIA - NOVEMBER 15: Martin Scorsese speaks at Robbie Robertson: A Celebration of His Life And Music at The Village Studios on November 15, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Jerod Harris/Getty Images)
Fotó: Jerod Harris / Getty Images

A 81 éves filmrendező legutóbbi filmjét, a Megfojtott virágokat az egyik legfontosabb alkotásának nevezték – írja a Reuters.

Azok számára, akik olyan művészetnek tekintik mozifilmeket, amelyek története egyszerre személyes és univerzális, Martin Scorsese a páratlan példakép

– mondta Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgató és Carlo Chatrian művészeti vezető. 

Scorsese, aki az 1976-os Taxisofőr című filmjével egy új hollywoodi korszak egyik fő filmesévé nőtte ki magát, 2007-ben nyerte el első Oscar-díját A tégla című filmjéért, előtte hétszer jelölték a filmipar legnagyobb kitüntetésére. A Megfojtott virágok Oklahomában játszódik az 1920-as években, az amerikai indiánok meggyilkolásáról szól. Az alkotást több neves díjátadón, az Oscaron és a Golden Globe-on is jelölték a legjobb film kategóriában.

A Megfojtott virágok hossza miatt sok helyen megosztó volt, egyes mozik szünettel vetítették a filmet, amit az alkotók végül meg is tiltottak. A 200 millió dolláros alkotás lehet, hogy elnyerte a kritikusok tetszését, de alacsony bevételei miatt végül pénzügyi bukás lett.