Extra

Elkeseredett ostrom Bahmutért, pusztító földrengés Törökországban, öngyilkos milliárdos – A Világgazdaság legfelkapottabb cikkei

Dezertáló ukrán katonák, harcok Bahmutnál, a törökországi földrengés utóélete és egy milliárdos, aki az irodájában lett öngyilkos – többek között ezek voltak a legnépszerűbb cikkeink februárban.

Leteszik a fegyvert: dezertálási hullámba kezdtek az ukránok az orosz előrenyomulás miatt

Az ukrán hadsereg katonái közül jó néhányan dezertáltak a Kremennaja környéki harcokban résztvevők közül, miután az oroszok erőteljes offenzívába kezdtek, és jól halad az előrenyomulásuk – írtuk a Ria Novosztyi alapján.

Fotó: GENYA SAVILOV

Andrej Marocsko, a Luhanszki népköztársaság nyugalmazott ezredese szerint Flint település környékén észlelték az ukrán katonák jogosulatlan pozícióelhagyását az oroszok.

Csoda Törökországban: saját vizeletét itta, így maradt életben a romok alatt egy 62 éves cukorbeteg férfi

A Törökországot és Szíriát megrázó földrengésnek már több mint 41 ezer áldozata volt cikkünk megjelenése idején. Ahogy telik az idő, egyre kevesebb az esélye, hogy találnak még túlélőket a romok alatt. Bár a szakemberek szerint az átlagember napokig is kibírja víz nélkül – és még tovább étel nélkül –, nagyon sok múlik a körülményeken. Mivel a romok alatt rekedtek kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedtek az épületek összeomlásakor, ráadásul rendkívül hideg is van az érintett területeken, a mentésben részt vevők úgy vélik, minden túlélő, akit a rengés után több mint öt nappal találnak, csodaszámba megy.

-- AFP PICTURES OF THE YEAR 2023 --A Turkish soldier walks among destroyed buildings in Hatay, on February 12, 2023, after a 7.8-magnitude earthquake struck the country's south-east.. The death toll from a massive earthquake that hit Turkey and Syria climbed to more than 20,000 on February 9, 2023, as hopes faded of finding survivors stuck under rubble in freezing weather. (Photo by Yasin AKGUL / AFP) / AFP PICTURES OF THE YEAR 2023
Fotó: AFP

Ez utóbbi kategóriába tartozik Hüssein Berber is, a 62 éves cukorbeteg férfit a földrengés után 187 órával mentették ki a romok alól Antakya városában. Berber a szerencse mellett a leleményességének is köszönheti az életét. A férfi földszinti lakásában hűtőgéppel és szekrénnyel sikerült megtámasztani a falakat, karosszékben ülve, egy szőnyeg segítségével pedig melegen tudta tartani magát.

Csupán egyetlen palack vize volt, miután ezt elfogyasztotta, a saját vizeletét itta – az orvosok szerint ezzel mentette meg az életét. Berber a cukorbetegség elleni gyógyszerét is szedte, ez is hozzájárult a túléléséhez. 

Ámul a világ a Vasas stadionjában kapható menün, még a brit futballszurkolók is megvadulnak érte

Egy brit Twitter-oldal, a Footy Scran megosztott egy bejegyzést a Vasas stadionjából, amelyen egy rántott húsos szendvics és egy korsó sör látható. A képhez hozzáírta a tweet szerzője, hogy ezt a menüt 3 eurórért, átszámolva 2,6 fontért vásárolta. A brit drukkereknek leesett az álluk az ajánlattól, és felháborodtak azon, hogy a brit stadionokban sokkal rosszabb ételt kínálnak jóval drágábban.

Ismét megfordult a háború menete: megkezdődött a nagy orosz offenzíva – térképen mutatjuk, hol törhetnek át

Visszanyerték a kezdeményezést az oroszok Ukrajnában, és Luhanszkban megkezdték a következő nagy offenzívájukat – jelezte az Institute for the Study of War amerikai agytörszt, amely arról is írt, hogy az orosz műveletek üteme jelentősen emelkedett a Szvatove–Kreminna vonalon a múlt héten, és némi előrenyomulást is képesek voltak elérni a Harkiv és Luhanszk tartomány határán. A szervezet már korábban is jelezte, hogy a térségben több hadosztálynyi csapatot is bevetett az orosz fél.

Pénteken megint nagyot esik a benzin és a gázolaj ára, közel a 600 forintos határvonal

Az üzemanyagárak alakulását egész évben kiemelt figyelemmel követték olvasóink, így nem meglepő, hogy az egyik februári árváltozás is bekerült a hónap legolvasottabb cikkei közé, különösen, hogy ekkor még csak alig pár hete voltunk túl az árstopon.

LANG3436
Fotó: Lang Róbert

Az akkori árváltozás ráadásul az év addigi legalacsonyabb üzemanyagárait hozta magával.

Irodájában lőtte le magát a világ egyik leggazdagabb üzletembere

Saját kezével vetett véget életének Thomas Lee amerikai milliárdos. Az üzletember, akinek vagyonát mintegy kétmilliárd dollárra becsülték, manhattani irodájában lőtte le magát. 

A BBC cikke szerint a rendőröket csütörtök délelőtt 11 órakor értesítették az egyik irodaházból, hogy lövés dördült. Mire a helyszínre értek, már csak holtan találták meg az idős férfit. A közleményben nem közölték a halál okát, ez később sajtóértesülésekből derült ki. 

Nagyon népszerűek lettek a MÁV prémiumjegyei

Az elmúlt másfél évben mintegy 32 ezer prémiumjegyet váltottak az utasok a MÁV-Start járataira – írtuk a vasúttársaság közleményére hivatkozva. A MÁV 2021 őszén állította forgalomba kiemelt InterCity vonalain azokat a kocsikat, amelyek fedélzetén elérhető a legmagasabb szolgáltatási kategória, a prémiumosztály, ez az 1. osztálynál is magasabb színvonalú és több szolgáltatást nyújt.

Budapest,,Hungary,-,Nov,12,,2023:,Máv-start,Logo,On,A
Fotó: Shutterstock

Az első és prémiumosztályú IC+ kocsik napi szinten a Nyíregyházára, Szegedre és Pécsre menő távolsági vonatokban jelente meg ekkoriban.

A prémiumszakasz 1. osztályú menetjeggyel, valamint pótjegy és 1000 forintos helyjegy váltása mellett vehető igénybe. A prémiumszolgáltatás a standard 1. osztályúnál csak kismértékben drágább.

Már kongatja a vészharangot egy brit tábornok: egy napig sem tartanának fel egy orosz támadást

Egy brit tábornok, Sir Richard Barrons a The Sunban jelentetett meg véleménycikket, mely szerint a brit hadsereg mindössze egyetlen napig tudna feltartóztatni egy olyan támadást, amilyen az Ukrajna elleni orosz invázió volt, aztán elfogyna a lőszer.

A brit hadsereg a tábornok szerint jelenleg mindössze 76 ezer fős, ezen pedig mindenképp változtatni kell. Barrons szerint a legjobb állapotban még a tengerészet és a légierő van, de itt is jókora ember-, lőszer- és alkatrészhiánnyal küzdenek. 

Kincset találtak a török földrengés után az orosz mentőcsapatok

Miközben a romokat takarították el a török földrengés után, az orosz mentőcsapatok egy készpénzzel teli edényre bukkantak. Az esetet az ország vészhelyzeti minisztériuma tette közzé Telegram-csatornáján.

A beszámoló szerint egy lakóépületben takarították a romokat a mentőcsapatok, amikor egy edényre bukkantak, amely százdolláros bankjegyekkel volt tele. A híradás szerint a 150 ezer dollárt átadták a helyi rendőrségnek.

Óriási támadás indult: özönlenek Bahmutba az oroszok, irtózatos csata dúl a városban

Az orosz hadsereg kiterjedt offenzívájáról írtunk Bahmut ellen. Ekkoriban az orosz csapatok öt irányból is támadták a várost, ahol az orosz–ukrán háború eddigi legnagyobb, hónapokig tartó csatája dúlt.

Amikor cikkünk megjelent, a közösségi médiában arról terjedtek hírek, hogy a Wagner-zsoldoscsoport északon és délen is benyomult a városba. 

 

földrengés háború csata
Kapcsolódó cikkek