Közélet

Óriási támadás indult: özönlenek Bahmutba az oroszok, irtózatos csata dúl a városban

Órákon belül eleshet az oroszok fő stratégiai célpontjának tartott város, miután kedden eddig nem látott offenzívát indított a Wagner-csoport.

Kiterjedt offenzíva indult kedden Bahmut ellen, a csata egyre véresebb a városban. Mint arról a Világgazdaság is beszámolt: ukrán jelentések szerint az oroszok öt irányból indultak meg. Kedd délig egyre súlyosabb csatákról érkeztek hírek, és a közösségi oldalakon az terjed, hogy a Wagner-zsoldoscsoport északon és délen is benyomult a városba. 

This video grab taken from a shooting by AFPTV shows an aerial view of smoke and destructions during fighting in the city of Bakhmut on February 27, 2023. Ukraine said on February 28, 2023 its forces were under pressure in Bakhmut, a nearly-destroyed city in the eastern Donetsk region that Russia has been trying to seize for months. This battle, the longest-running of Russia's year-long invasion, has involved mass artillery strikes, made high casualties on both sides, and reduced the city to rubble.
Fotó: AFP

A Twitteren arról írnak többen, hogy a Wagner a legelitebb csapatait küldte a támadásba, hogy minél előbb pontot tegyenek a csata végére. Zsabahmutka körzetet már elfoglalták az oroszok, és ha lassan is, de tovább nyomulnak előre. Annak ellenére, hogy a jelentések szerint komoly veszteségeket szenvednek el, több százra tehető a halottak száma csak a keddi összecsapások során. Így is zárul az olló a város körül, és már az utolsó, ukránok által ellenőrzött utakat támadják, de a település utcáin is harcok dúlnak. 

A városból bejelentkező ukrán katonák az üzeneteik szerint még tartják magukat, de a háttérben folyamatos becsapódásokat hallani és a tüzérségi ágyúk lövedékei is egyre közelebb érnek hozzájuk. 

A város elfoglalása csupán szimbolikus jelentőségű lehet az oroszok számára, hiszen a hat hónapja tartó ostrom során szinte teljesen megsemmisült a település, az AFP jelentése szerint alig van olyan épület, amelyet ne ért volna találat. 

Így ölelték át az oroszok az elmúlt hetekben a várost: 

 

 

orosz-ukrán háború Bahmut csata ostrom Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek