Pénz- és tőkepiac

Beperelte Magyarországot a Pfizer, már lehet tudni, hogy mennyit hoz jövőre a PMÁP – a Világgazdaság legfelkapottabb cikkei

Nagyot szólt a hír december ötödikén, amikor kiderült a Politico birtokába jutott bírósági dokumentumból, hogy a Pfizer és a BioNTech már idén januárban pert indított a magyar kormánnyal szemben a koronavírus-járvány elleni vakcinák egy részének a vételára miatt. Közben az is napvilágot látott, hogy csődhullám sújthat több elektromos autógyártót. Az év utolsó hónapjában tudtuk meg azt is, hogy a 2033/I sorozatszámú PMÁP kamata jövőre 17,9 százalék lehet, amelyből 0,25 százalékpont a kamatprémium. A Világgazdaság decemberi összefoglalója a befektetőket érintő történésekről.

Nagyot szólt a hír december ötödikén, amikor kiderült a Politico birtokába jutott bírósági dokumentumból, hogy a Pfizer és a BioNTech már idén januárban pert indított a magyar kormánnyal szemben a Covid–19 elleni vakcinák egy részének a vételára miatt. A perirat szerint hárommillió BioNTech-Pfizer-vakcina kifizetését követelik a felperesek mintegy 60 millió euró értékben. Az eljárás előzménye: a kormány 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva közölte a Pfizerrel, hogy az említett összeget nem szándékozik kifizetni a gyógyszergyártónak.  

Shanghai,,China-,Nov.,6,,2022:,Pfizer,Sign,Is,Seen,During
SHANGHAI, CHINA- NOV. 6, 2022: Pfizer sign is seen during the fifth China International Import Expo (CIIE).
Fotó: Shutterstock

Egy újabb tőzsdei buborék durranhat ki

Érdekes összeállítást közölt a The Wall Street Journal, amely alapján reális a veszélye, hogy csődhullám sújthat több elektromos autógyártót. A lap elemzése szerint legalább 18, az elmúlt években tőzsdére bocsátott EV-gyártó és akkumulátorcégnek fogyhat el a pénze a jövő év végére. Hárman közülük, a Lordstown Motors, a Proterra és a Last Mile Solutions már csődöt is jelentett, az akkumulátorgyártó Romeo Powert, illetve a Voltát pedig a tőzsdére lépéskor becsült értékük töredékéért adták el. Az elemzett cégek piaci kapitalizációja átlagosan 80 százalékot zuhant a tőzsdei antré óta.  

Már lehet tudni, mennyit hoz jövőre a Prémium Magyar Állampapír

December 19-én jelent meg a Magyar Nemzeti Bank inflációs prognózisa a jövő évről, s ebben még az idei évre várható átlagos inflációs adatot is „belőtték”: 17,6-17,7 százalékra. Ez az információ a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) tulajdonosainak is lényeges, hiszen a 2024-ben fizetendő éves kamatot az idei éves átlagos alapján állapítja meg a kibocsátó. Ha a friss jegybanki prognózis középértékével számolunk, akkor a 2033/I sorozatszámú PMÁP kamata jövőre 17,9 százalék lehet, amelyből 0,25 százalékpont a kamatprémium. 

Ez a sorozat egyébként minden idők legnagyobb volumenben eladott lakossági állampapírja, amelyből fél év alatt közel 780 milliárd forintnyit adott el a Magyar Állam. Ez a többek közt azért marad híres, mert az értékesítésre meghirdetett keret gyakran hetek alatt elfogyott, emiatt több alkalommal is meg kellett növelni azt.

ill_IMG_9572_LUS
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Egy másik cikkünkben azt mutattuk be, hogy amióta a kibocsátó új PMÁP-sorozattal jelent meg, erősen visszaesett az érdeklődés a sokáig lakossági kedvenc értékpapírra. Ennek jele, hogy már az egymást követő második héten sem végzett az első helyen a PMÁP, legalábbis az eladási statisztikák alapján. Az Államadósság Kezelő Központ értékesítési adatai szerint a múlt héten csupán 9,7 milliárd forintnyit vásároltak belőle a magánbefektetők, így csak a harmadik legkeresettebb lakossági államkötvény volt.

Lepipálták a hagyományos magyar államkötvények a PMÁP-ot

Szintén egy decemberi cikkben tekintettük át, hogy a lakossági értékpapírok mellett igencsak jól teljesítettek a korlátozás nélkül bárki által elérhető magyar államkötvények. Aki például az év elején vett 10-éves hazai állampapírt, mostanra 33 százalékkal többet ér a befektetése, itt vettük végig, hogy miért.

_LUS_895320231219 Budapest
Vavrek Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgatója.
Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG
Vavrek Zsolt néhány hete adott interjút a VG-nek. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

De jövőre nehezebb lesz jó befektetést választani. Hozzászoktak ugyanis a két számjegyű hozamokhoz a befektetők, akik a kötvény és a részvénypiacon is sokat kereshettek 2023-ban, az állampapírok átárazódása, a hozamok csökkenése azonban sokaknak okozhat fejtörést jövőre – mondta a Világgazdaságnak Vavrek Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. Prémium Befektetési Szolgáltatások és Private Banking Igazgatója.

Extrém nyerők: amerikai részvények, bitcoin

Akinek pedig a 33 százalékos árfolyamplusz sem volt elég, bőven talált magának nagyobbat, de ehhez már tényleg ki kellett merészkedni a részvénypiacokra. Itt mutattuk be, hogyan jutott történelmi rekord közelébe a vezető amerikai tőzsdeindex.

Hatalmas csapást mérhet a bitcoin-ETF engedélyezése a legnagyobb kriptotőzsdékre, a kibontakozó versenyt pedig távolról sem biztos, hogy a szektor valamennyi szereplője túléli majd – vélték neves kriptopiaci elemzők, akik szerint az ETF-ek történelmi piacra kerülése olyan árversenyt eredményezhet a szegmensben, amelyre a befektetők előzetesen biztosan nem számítottak. 

 

részvénypiac magyar állampapír Pfizer kötvény PMÁP
Kapcsolódó cikkek