Extra

Fehér karácsony helyett villámárvíz, a Duna is áradhat

Sok Vas vármegyei településen órákon keresztül szivattyúztak és homokzsákokat pakoltak, hogy megvédjék a lakóházakat a hirtelen lezúduló árral szemben. Eközben a Duna áradása miatt vasárnap 0:00 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a főpolgármester, így mától tilos parkolni az alsó rakpartokon. A vízügyi előrejelzések szerint nem zárható ki, hogy a következő napokban egyes fővárosi Duna-szakaszokon akár másodfokú készültségre is szükség lehet.

Vas vármegyében 16 alkalommal riasztották a tűzoltókat a napokban lehullott sok csapadék miatt, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ezért harmadfokú helyi vízkárkészültséget rendelt el. A Vas Vármegyei Hírportál, a Vaol beszámolója szerint Peresznyénél, Szombathelyen, Ivánon, Salköveskúton és Sárváron is utakat zártak el a meglazult talaj miatt kidőlt fák. A bozsoki, velemi és kőszegi egységekkel közösen a Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület munkatársai négy órán keresztül szivattyúztak és homokzsákokat pakoltak, hogy megvédjenek két lakóházat a hirtelen lezúdult árral szemben. Összesen 300 homokzsákot helyeztek el. 

Sajóivánka, 2021. február 9.
A Sajó áradása miatt lezárt út Sajóivánka és Sajókaza között 2021. február 9-én. Az áradás miatt a Putnok és Sajóvelezd közötti utat is lezárták.
MTI/Vajda JánosSajóivánka, 2021. február 9.A Sajó áradása miatt lezárt út Sajóivánka és Sajókaza között 2021. február 9-én. Az áradás miatt a Putnok és Sajóvelezd közötti utat is lezárták.MTI/Vajda János
Sok Vas vármegyei településen órákon keresztül szivattyúztak és homokzsákokat pakoltak, hogy megvédjék a lakóházakat a hirtelen lezúduló árral szemben.
Fotó: Vajda János / MTI

Eközben a Duna áradása miatt vasárnap 0:00 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a főpolgármester, így mától tilos parkolni az alsó rakpartokon. Karácsony Gergely az árvízi védekezésben részt vevő fővárosi vállalatok vezetőivel tartott egyeztetés után döntött az elsőfokú készültség elrendeléséről.

Az előrejelzések szerint a Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, amely szükségessé teszi az alsó rakpartok lezárását. Emiatt a Budapest Közút Zrt. már vasárnap, december 24-én elhelyezi a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában. 

A korlátozás ellenére ott maradó gépjárműveket hétfő délután elszállítják.

Kiemelték: a vízügyi előrejelzések alapján nem zárható ki, hogy a következő napokban egyes fővárosi Duna-szakaszokon akár másodfokú készültségre is szükség lehet. Magasabb fokozatot várhatóan nem kell majd elrendelni a folyón levonuló mostani árhullám miatt.

 

duna villámárviz árvíz áradás
Kapcsolódó cikkek