Éltveszélyest Spanyolország egyik legnépszerűbb gyógyszere. A Nolotil fájdalomcsillapító mellékhatása a fehérvérsejtszám drasztikus csökkenését okozza, ami az egész testre kihat. A brit Association of Drug Affected Patients (ADAF) szerint a spanyol gyógyszer hatóanyaga, a metamizol, többeknél vérmérgezést és szervelégtelenséget okozott, míg mások csak amputáció révén élték túl a szövődményeket, a legszerencsétlenebbek pedig belehaltak. A metamizolt tartalmazó Nolotil fájdalomcsillapító többeknél agranulocitózist okozott, azaz lecsökkentette a fehérvérsejtek számát, így növelve a szervezet fogékonyságát a kórokozók általi megbetegedésre.

Upset,Depressed,Young,Woman,Lying,On,Couch,Feeling,Strong,Headache
A népszerű spanyol fájdalomcsillapító mellékhatása komoly aggodalmakat vet fel.
Fotó: Shutterstock

Az érdekvédők tudomása alapján az agranulocitózis gyógyszermellékhatásként 350 embernél lépett fel az 1997–2023 közötti időszakban, akik közül 170 Spanyolországban nyaraló brit turista volt. A szervezet elképzelhetőnek tartja, hogy 40-nél többen belehalhattak a fájdalomcsillapító szedésébe, vagy legalábbis az a halálukhoz vezető okok közt szerepelt.

A csoport felülvizsgáltatná és kivonatná a forgalomból a készítményt, így november közepén keresetet adott be a madridi nemzeti bíróságra a spanyol egészségügyi minisztérium és gyógyszerügyi hatóság ellen.

A metamizol hatóanyagot először 1922 Németországában hozták forgalomba, később pedig az egész világon. Végül azonban mintegy harminc ország visszavonta a hatóanyag engedélyét, miután kiderült, hogy az agranulocitózist okozhat.

Az ilyen összetevőt tartalmazó készítmények azonban a legtöbb uniós országban még mindig kaphatók.

A Nolotilt többek közt betiltotta Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, India és Ausztrália is.

A szakértők bizonytalanok a Nolotil gyógyszer mellékhatása kapcsán

A tanulmányok drámai eltérést mutatnak arról, hogy mekkora arányban fordulhat elő agranulocitózis a gyógyszer hatására: egyik szerint 2 ezerből 1 esetnél, míg másik szerint 1 millióból 1 estnél lép fel az állapot. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint erre a mellékhatásra egyes populációk fogékonyabbak. Az ADAF a keresetében hivatkozik egy helyi egészségügyi tisztviselőre, aki szerint egy spanyol egészségügyi tanulmány megállapította, hogy a brit lakosság 80–120-szor érzékenyebb a metamizolra a spanyolokhoz képest. Ez a jelentés azonban nem nyilvános.

The,Doctor,Teaches,The,Patient,To,Take,Care,Limb,After
A Nolotil gyógyszer mellékhatása miatt több ember végtagját amputálták.
Fotó: Shutterstock

Az AEMPS 2018-ban új irányelveket hozott a hatóanyaggal kapcsolatban. Azok szerint a szert nem ajánlott turistáknak felírni, és mindenkit tájékoztatni kell az agranulocitózis esetleges kialakulásáról, aki kap ilyen gyógyszert. Egy lelkes aktivista, García del Campo, szerint azonban ezt nem tartják be az orvosok, a Nolotilt megfelelő ellenőrzés nélkül adják a betegeknek. Az ADAF ezt is szóvá teszi a beadványában.

Mit kérnek a fájdalomcsillapító mellékhatása miatt az érdekvédők? 

Az ADAF követeli, hogy a gyógyszert ne írhassák fel azoknak, akik olyan országokból érkeztek, ahol a metamizolt kivonták a forgalomból. A brit csoport kéri a gyógyszertájékoztató felülvizsgálatát, valamint a kockázati tényezők újraelemzését.

A készítményt gyártó Boehringer Ingelheim vállalat azzal reagált a beadványra, hogy „a Nolotil vényköteles gyógyszer. Összetevője, a metamizol, már közel 100 éve segít a betegeknek”, ami jól ismert, biztonságos hatóanyag, az agranulocitózis pedig egy nagyon ritka mellékhatás –írja a The Guardian.

Fájdalomcsillapító kapcsán más botrány is kitört idén, Washington a fentanil miatt ment bíroságra kínai cégek ellen.