Az Obsidian egy jegyzetelő, tudásmenedzsment-program, amely ingyenesen elérhető Windowson, Androidon, Linuxon, Macen és iOS-en is. Az alkalmazásban markdown formátumban elkészíthető jegyzetek egyszerű szövegfájlok, amelyeket a számítógépen tárolhatunk. Ez azt jelenti, hogy az Obsidiant internet nélkül is lehet használni, vagy ha az app honlapja, támogatása megszűnne a jövőben, akkor is hozzáférhetünk a jegyzeteinkhez.

Two computer programmers working on a new software development
Fotó: Luis Alvarez

Ugyanakkor az okostelefonon és számítógépünkön futó verziók között szinkronizálhatjuk is a dokumentumokat, amelyekhez beilleszthetünk képeket, PDF-dokumentumokat, hangfájlokat vagy más csatolmányokat. A program egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy több mint ezer bővítmény érhető el az alkalmazáshoz.

Például az Extract URL bármilyen weboldalról képes bemásolni az összes szöveget, és jegyzetté alakítja. Az Obsidian egy másik előnye a jegyzetek könnyű és hatékony egymásra linkelése, továbbá használhatók címkék (tagek) is. Szintén érdekes, hogy a jegyzeteket és kapcsolataikat lehet grafikusan is ábrázolni.

Az Obsidian ügyfélszolgálata csak e-mailben érhető el, de a fejlesztők egy internetes fórumot és egy Discord csatornát hoztak létre, ahol a felhasználók megoldásokat és ötleteket cserélhetnek egymással. Így aztán nem meglepő, hogy az alig három éve megjelent első verzió óta több millión használják a programot, a jövőben pedig tovább nőhet a bázisa.

Mesterséges intelligencia: ünnepelhet a Google, a befektetők is imádják a Geminit

Szerdán este a Google bemutatta a legújabb mesterséges intelligenciáját, a Geminit, a technológiai óriás régóta várt válaszát az OpenAI-féle ChatGPT-re. S bár a szakértők és a felhasználók még tesztelik a program képességeit, a vállalat a Wall Streetet már meggyőzte. A korábbi jelentések szerint a Gemini csak 2024-ben indult volna el, így a szerdai bejelentés sokakat meglepett. A Google külön kiemelte, hogy a rendszer végső és legerősebb változata, a Gemini Ultra valóban csak jövőre várható.