Nincs bizonyíték arra nézve, hogy az online tevékenységek, például a közösségi média böngészése és a játékok káros hatással lennének a mentális egészségre – derül ki az Oxford Internet Institute tanulmányából. A jelentés ellentétben áll az utóbbi években megjelent kutatások többségével, amelyek az okostelefonok korszakának kezdetét a szorongás és a depresszió növekvő arányával hozták összefüggésbe, különösen a tizenéves lányok körében. 

Two,Happy,Ladies,Using,Laptop,Computer,Working,And,Learning,Online
Egy tanulmány szerint a mentális egészségünkre nincs rossz hatással az internetezéssel töltött idő.
Fotó: Shutterstock

Andrew Przybylski és Matti Vuorre professzorok tanulmányukban a 2005 és 2022 közötti időszakban 168 országban, 2,4 millió 15 és 89 év közötti ember pszichológiai jólétére vonatkozó adatokat vizsgálták meg, amelyeket szembeállítottak az internet-előfizetések növekedésére vonatkozó iparági számokkal – írja a Financial Times.

Eredményeink nem támasztják alá azt a nézetet, hogy az internet – köztük az internet-hozzáféréssel rendelkező okostelefonok – károsítják a mentális egészséget

– állapította meg Przybylski és Vuorre. Szerintük a mentális egészségügyi problémák és a technológia között a fiatalabbak körében valamivel nagyobb összefüggés van, de ezek kis mértékűek. A témában megjelent jelentések többsége ezzel ellentétben azt sugallja, hogy a közösségi médián töltött idő csökkentése jótékony hatással lehet a mentális egészségre, míg azok, akik a legtöbb időt töltik online, nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Przybylski szerint azonban a technológia és a mentális egészség vagy közötti kapcsolatra vonatkozó kutatások nagy részénél a bizonyítékok színvonala meglehetősen gyenge. Azt is hibának tartja, hogy a területen közzétett tanulmányok túlnyomó többsége angol nyelvű országokra összpontosított, miközben a fiatalok több mint 90 százaléka Észak-Amerikán és Európán kívül él.

A professzor évek óta a technológia társadalmi ártalmaival kapcsolatos morális pánik kitöréseivel szemben támaszként lép fel, megkérdőjelezve azokat az adatokat, amelyekre a vészjósló állításokat alapozták. Többször bírálta az olyan javaslatokkal, mint a 16 éven aluliak telefonhasználatának betiltása.

A kutató ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy hiányoznak a technológiai vállalatok nagyobb együttműködésére is szükség van bizonyos adatokhoz. Ha az alkalmazások valóban károsítják a mentális egészséget, akkor csak az azokat készítő cégek rendelkeznek az ezt bizonyítani tudó felhasználói adatokkal.

Sokkoló adat: napi négy órát is telefonoznak a magyar gyerekek

Új módszerrel vizsgálta a 8–15 éves korosztály mobiltelefon-használatát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából a Fabricula kutatócég. A kutatásból kiderül, hogy a korosztály átlagosan 234 percet tölt a képernyő előtt és leginkább a közösségi médiát használja ezen időszak alatt – olvasható az NMHH közleményében.