Egy hajótörést követően a tengerbe fulladt 61 migráns Líbia partjainál, az áldozatok közt gyerekek és nők is voltak – tette közzé nemrég az IOM nemzetközi migrációkövető intézet a közösségi oldalán.

Fotó: AFP

A tragikus sorsú hajó a líbiai Zwara városából, egy, a Tripolitól 110 kilométerre fekvő településről indult útnak Európa partjai felé 86 lélekkel a fedélzetén, a Földközi-tenger egyik legveszélyesebbnek tartott útvonalán.

Az idei év első felében közel kétezer menekült vesztette életét a vízen, az egyik legtöbb halálos áldozattal járó baleset júniusban történt, amikor egy, a líbiai Tobrukból induló halászhajó több száz migránssal a fedélzetén váratlanul elsüllyedt Görögország partjainál: a balesetnek 78 megerősített halálos áldozata volt, 518 utast azonban a mai napig eltűntként tartanak számon.

Az idei kétezer halálos áldozat közül 1727-en a Földközi-tengeren vesztették életüket, a legtöbben Tunézia vizein hunytak el.

A svéd gazdasági növekedést fenyegetik a migránsbandák

Az erőszakos bűncselekmények soha nem látott szintre nőttek az országban. A jegybank vezetője szerint ez lerombolja a svéd gazdaságba vetett bizalmat.

Vízi úton több mint 140 ezer menekült érkezett az idén Olaszországba, a tavalyi adatokhoz képest kétszeres a növekedés.