Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere a gázai háború lezárásáról és továbbterjedésének megakadályozásáról tárgyalt Izraelben kedden.

US Secretary of State Antony Blinken walks on his way to depart from Ankara Esenboga airport in Ankara, on November 6, 2023. Blinken's first visit since Israel went to war with Hamas in reprisal for the militants' October 7 attack comes with fury at both Israel and the West boiling over on the streets of Turkey and in the palace of Turkish President. (Photo by JONATHAN ERNST / POOL / AFP)
Fotó: Jonathan Ernst / POOL / AFP

Benjamin Netanjahu miniszterelnök előbb négyszemközt találkozott az amerikai külügyminiszterrel Tel-Avivban, a katonai főhadiszálláson található irodájában, majd kibővített megbeszélést folytattak a szűk hadikabinet tagjaival, benne Joáv Galant védelmi miniszterrel, Beni Ganz miniszterrel és az izraeli hírszerzés vezetőivel.

Az amerikai külügyminiszter többek között megvitatta az izraeli vezetéssel egy olyan diplomáciai rendezés lehetőségét is, amely távol tartja a libanoni síita Hezbollahot a libanoni határtól.

Blinken követelte, hogy Izrael engedélyezze a Gázai övezet északi részén élő és jelenleg a déli humanitárius menedéktáborokban tartózkodók visszatérését otthonaikba, tárgyalásokat kezdeményezett a háborút követő gázai rendezésről, valamint a polgári áldozatok számának csökkentésére tett erőfeszítésekről, a humanitárius segítségnyújtás növeléséről és a kiterjedt gázai hadműveletek befejezéséről.

Célja volt emellett, hogy az izraeli politikai vezetés egyértelműen leszögezze, nem áll szándékában előmozdítani a Gázai övezet lakóinak kitelepítését, vagy izraeli telepek építését engedélyezni az övezetben.

Blinken találkozott a Gázában fogva tartott izraeli túszok családjainak képviselőivel is.

Blinken ezen kívül tárgyalt Jiszrael Katz izraeli külügyminiszterrel is: a Katzcal folytatott megbeszélésén Blinken kijelentette, hogy lát lehetőséget Izrael és a térség arab országai közötti kapcsolatok megerősítésére a gázai háború befejezése után.

A hétfő este Izraelbe érkező amerikai politikus először Jichák Hercog államelnökkel egyeztetett. A régióra összpontosítottak, és Blinken tájékoztatta Hercogot a török és arab vezetőkkel az elmúlt napokban folytatott beszélgetéseiről.

Megvitatták a Dél-afrikai Köztársaságnak a Hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott keresetét, amely népirtással vádolja Izraelt a Hamász elleni háborúban. Az izraeli túszokról is beszéltek, valamint Gáza berendezkedéséről a Hamász-hatalom megdöntése utáni időkben. Hercog közleményében kijelentette, hogy nincs szörnyűbb és nevetségesebb állítás, mint az, hogy Izrael népirtást követett el.

Blinken ötödször látogat Izraelbe október 7., a gázai iszlamista Hamász Izrael elleni terrortámadása óta. Közel-keleti útján Törökországgal, Jordániával és az Öböl menti államokkal egyeztetett.