Egyedi rocklemezeket bocsát licitre a BBC, az aukción Black Sabbath-, Pink Floyd-, David Bowie- és The Beatles-ritkaságokat lehet kifogni.

Fotó: Omega Auctions

Valószínűleg a BBC-é a világ egyik legnagyobb vinyllemez-gyűjteménye, de könnyen lehet már nem sokáig, a brit közszolgálati műsorszolgáltató idén ugyanis eladja az évtizedek alatt összegyűlt fekete lemezei egy részét. 

Arra mindenesetre vigyáznak, csak úgy vigyenek licitre vinyleket, hogy legalább egy példány megmaradjon a BBC tulajdonában. A közszolgálati médiacég raktáraiban mintegy 285 ezer lemez van, amely egy része elérhető digitális formában is, meg is hallgatható például a BBC streamingcsatornáján. 

Aki eljátszana a gondolattal, hogy mennyi időt venne igénybe a teljes megakollekció meghallgatása: átlag 45 perces albumokkal számolva több mint 24 évbe telne, de ehhez 7/24-ben csak lemezhallgatással kellene foglalkozni.

Első körben 400 lemezt értékesítenek január 30-án, az Omega Auctions honlapján. A várakozások szerint a David Bowie-lemezek 200–400 font (88 200–176 400 forint) áron kelhetnek el. A Bowie-diszkográfiából sokat kell leszurkolni az 1969-es, később Space Oddityre átnevezett albumért, amelynek az első brit sztereó kiadása pihen a BBC-raktárban, gatefold (kihajtható) borítós verzióban. 


Egy másik tétel a The Beatles Please Please Me című debütáló albuma, amelyből hat különböző kiadást árul egy csomagban a BBC. Örülhetnek a keményebb műfaj rajongói is, eladó egy Black Sabbath box-set is, benne az első Sabbath-albummal, valamint a Paranoiddal és a Master of Realityvel – mindezt a rendkívül ritka Vertigo kiadásban. Utóbbi box-set 100–150 fontért mehet el, a The Beatles-lemezek viszont ennél is többet érhetnek. Eladó az első két Pink Floyd-album is, a második azért lesz drága, mert a BBC-nél a nyomdahibás verziót őrizték meg – írta a Louder. 

Nincs tető, bármennyi hanglemez fogy, mindig jön új rekord

Hiába a legdrágább fizikai hanghordozó a vinyl, sokan esküsznek a hangzására.